2013. december 12., csütörtök

Karácsonyi aprósütemény - Brunsli

Az adventi időszak kedvelt aprósüteménye Svájcban a (bázeli) brunsli, egy kakaós-csokoládés, mandulás édesség. Manapság már kevesen készítik otthon, mert szupermarketekben, cukrászdákban mindenütt készen kapható. A vállalkozószelleműek esetleg félkész formában, fél kilogrammos kiszerelésben a hűtőpultból  is megvásárolhatják, otthon már csak nyújtani, szaggatni és megsütni kell. Mondani sem kell, a legfinomabb azért a teljesen házi készítésű. Maga a tészta könnyen és gyorsan összeállítható, azonban hosszas pihentetést igényel, így nem lehet ötletszerűen nekilátni. Leggyakrabban virág alakú szaggatót használnak hozzá, mi hagyományos karácsonyi formákkal dolgoztunk.

Hozzávalók (egy tepsi, kb.24 db):

10 dkg étcsokoládé
14 dkg kristálycukor
20 dkg darált mandula
1 ek kakaó (cukrozatlan)
1 mk őrölt fahéj
1 mk őrölt szegfűszeg
1 tojásfehérje
4 ek kirsch (cseresznyepálinka)

kristálycukor a szaggatáshoz és a szóráshoz

A csokoládét lereszeljük és összekeverjük a cukorral, a mandulával, a kakaóval és a fűszerekkel. A tojásfehérjét félkeményre felverjük, és a kirsch-sel együtt összekeverjük, összegyúrjuk a száraz hozzávalókkal. Egy órán át hideg helyen pihentetjük, majd két sütőpapír között 8 mm vastagra nyújtjuk (a tészta nagyon ragadós). 
A felső sütőpapírt eltávolítjuk, és a kinyújtott tésztát kristálycukorral vékonyan megszórjuk. Kristálycukorba mártogatott formákkal kiszaggatjuk. A kiszaggatott aprósüteményt sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és szobahőmérsékleten egy éjszakán át száradni hagyjuk.
Másnap a sütőt 250 fokra előmelegítjük és a brunslit a sütő középső rácsán 3 percig sütjük. Ne süssük túl, akkor jó, ha kívül ropogós, belül még puha. A tepsin hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozban sokáig eláll.

Recept: saisonküche




3 megjegyzés:

Tina Novak írta...

Kedves webmester,

Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 110 000 összegyüjtött receptek közül. Naponta növekedik a látogatók száma, ami jelenleg a több mint 30 000 klikket jelent. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

Üdvözlettel,
Tünde
info@osszesrecept.hu

nagypapi írta...

Gratulálok, újból aktuális! :)

Zsuzsa írta...

Máris? Az nem lehet! ;)