2013. május 20., hétfő

Spárgás lepény parmezánnal, petrezselyemmel




Ez a spárgás lepény Nigel Slater receptje legújabb könyvéből, a Kitchen Diaries II-ból.  A kötet az első könyv koncepciója alapján készült, egy naptári évet követ végig recepteken keresztül, a szezonális hozzávalókra koncentrálva. Mint minden Nigel Slater könyv, ez is több receptek gyűjteményénél, egyszerű szakácskönyvnél. Konyhához, alapanyagokhoz, receptekhez kapcsolódó gondolatok, tudnivalók, személyes tapasztalatok és élmények szakítják meg az ételleírásokat, teszik élvezetessé az olvasást, akkor is, ha az ember épp nem egy recept után kutat.

Hozzávalók (előétel, 5 személyre):

10 szál zöldspárga
1 csomag félkész leveles tészta (35 dkg)
3 evőkanál creme fraiche vagy tejföl
5 dkg reszelt parmezán vagy grana padano
frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
1 citrom (lehetőleg kezeletlen) reszelt héja

A spárgát enyhés sós vízben 5 percig előfőzzük, leszűrjük.
A leveles tésztát kiterítjük, 5 hosszú csíkra vágjuk, egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. A csíkokat a szélek mentén éles késsel körben, egy peremet kialakítva bevágjuk, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen a tésztát.
A reszelt sajtot összekeverjük a tejföllel, kevés borsot is adunk hozzá. A massza felével megkenjük a tésztacsíkokat a peremen belül és mindegyik csíkra 2 - 2 spárgaszálat fektetünk. A maradék sajtos masszával megkenjük a spárgaszálakat. 190 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben 18 perc alatt készre sütjük.
Amíg sülnek a lepények a petrezselymet összeaprítjuk és elkeverjük a reszelt citromhéjjal. 
A spárgás lepényeket frissen, forrón tálaljuk, tálaláskor megszórjuk a citromos petrezselyemmel.

4 megjegyzés:

nagypapi írta...

A fotón egyadagos kiszerelés látható gondolom...

Zsuzsa írta...

Hát igen. Persze lehet, hogy felesleges öt részre vágni a leveles tésztát, egy tepsivel is simán meg lehetne enni egyszerre.

nagypapi írta...

Egy ésszerű oka lehet: adagban sütve sok ropogós széle lesz :)

Zsuzsa írta...

az igaz, minél több belőle, annál jobb! :)