2013. május 19., vasárnap

Spárga buggyantott tojással


Végre itt a spárgaszezon, igaz az elhúzódó tél után rövidebb lesz a szokásosnál. Egyik kedvencem a spárga hollandi mártással, azonban a váltakozó siker miatt - a hollandi mártás kb. az esetek felében nem sikerül tökéletesen - az első idei friss spárgaételünk Tom Kitchin, skót szakács receptje alapján készült. Nem mintha a szépen formázott buggyantott tojás nem jelentene kihívást.

Hozzávalók (4 személyre, előétel):

20 szál zöld spárga
2 tk olívaolaj
1 - 1,5 dl csirkealaplé
sherryecet
balzsamecet

a buggyantott tojáshoz:

4 tojás
1 ek fehérborecet
1 l víz

A spárga végét letörjük, esetleg a letörés után az utolsó 2-3 centimétert lehámozzuk, hogy még mutatósabb legyen. Az olívaolajat felforrósítjuk, a spárgát hozzáadjuk és óvatosan forgatva 2 percig pirítjuk.  A lángot kicsire vesszük,  hozzáadunk 1 dl csirkealaplevet, lefedjük és puhára pároljuk (a spárga frissességétől függően 5-8 perc). Ha szükséges, adunk hozzá még kevés alaplevet, semmiképpen se piruljon.
Közben elkészítjük a buggyantott tojásokat, figyeljünk az időzítésre, kb. egyszerre készüljön el a spárgával.
Ha a spárga elkészült, kivesszük és melegen tartjuk. A lángot nagyobbra vesszük, a főzőléhez öntünk egy löttyintésnyi sherry- és balzsamecetet, megsózzuk és kicsit beforraljuk. 
Tálaláskor a tányérra fektetjük a spárgasípokat, ráhelyezzük a buggyantott tojás és az ecetes mártással meglocsoljuk.Nincsenek megjegyzések: