2012. május 10., csütörtök

Zöldspárgás húspogácsaHa van olyan gyerek vagy felnőtt a környezetünkben, aki nem eszi meg a spárgát, de szeretnénk mégis rávenni (bár nem biztos, hogy ezzel jól járunk), ebben a formában jó eséllyel próbálkozhatunk. Nagyon elszánt ellenállók esetében tálalás előtt távolítsuk el a tetejéről a jól azonosítható spárgafejeket.

Hozzávalók (12 - 14 darab, 4 személyre):

50 dkg zöldspárga
1 hagyma
1 paprika
60 dkg darált csirkemell
3 evőkanál zsemlemorzsa
1/2 - 1 evőkanál nem csípős curry
1 tojás
frissen őrölt bors
3 evőkanál olívaolaj

Mossuk meg és szárítsuk meg a spárgát, vágjuk le a fejeket egy kis szárral együtt (kb. 5 centiméteresre) és tegyük félre. Törjük le és dobjuk ki a spárga fás száravégét, a szár középső részét vágjuk fél cm-es karikákra. Aprítsuk fel a hagymát, erezzük ki és vágjuk fél cm-es kockákra a paprikát. Forrósítsuk fel az olívaolaj felét és 5 perc alatt, gyakran megkeverve pirítsuk meg a hagymát a paprikával és a spárgakarikákkal együtt. Tegyük félre hűlni egy kicsit.
Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Keverjük össze alaposan a darált csirkemellett a zsemlemorzsával, a curryvel, a tojással és egy kevés sóval és borssal. Dolgozzuk bele a már nem forró spárgás keveréket. Formázzunk a masszából lapos pogácsákat és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Tegyünk minden pogácsára 2 - 3 spárgafejet, kicsit nyomjuk bele, és kenjük meg a spárgát, illetve a pogácsák tetejét a maradék olívaolajjal. 15 - 20 perc alatt süssük készre.
Tálaljuk nagy adag friss salátával.


Forrás: saisonküche, 2012 május

2 megjegyzés:

nagypapi írta...

addig jó, míg a gyerek nam kap rá a spárgára...:)

Zsuzsa írta...

ez igaz! :) szerencsére ez a veszély közvetlenül nem fenyeget, idén spárgamérgezést kaptak, és már a nevét sem szabad kiejteni! :)