2012. április 24., kedd

Zöldspárgás lepény medvehagymabimbóval

Közeleg a medvehagymaszezon vége, a levelek többsége már nem olyan friss, zsenge, aromás, mint akár egy héttel ezelőtt. Hamarosan virágzik, akkor már nem is ajánlják fogyasztását. Szerencsére, mielőtt ez bekövetkezne, kihasználhatjuk a medvehagyma bimbózásának rövid időszakát. Íze épp olyan fokhagymás, mint a leveleké, állaga kellemesen rugalmas.  Egy-két hét múlva majd, a szezon zárásaként, a virágát tegyük zöldsalátába.

Hozzávalók (egy kb. 20 x 40 cm-es lepényhez):

kb. 30 dkg friss leveles tészta
25 dkg vékony szálú zöldspárga
2 marék medvehagymabimbó
1 tojás, kissé felverve
fél pohár tejföl
2 evőkanál natúr krémsajt
frissen őrölt bors
kevés pecorino romano (vagy grana padano vagy parmezán)

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A tojásnak csak a felére lesz szükségünk. A felvert fél tojást keverjük össze a tejföllel és a krémsajttal, sózzuk és borsozzuk. Mossuk meg a spárgát, törjük le a végeit. Öblítsük le a medvehagymabimbót, szárítsuk meg.
Nyújtsuk ki a leveles tésztát kb. 20 x 40 cm nagyságúra. Kenjünk meg a tojásos masszával, fektessük rá a spárgasípokat, osszuk el egyenletesen a medvehagymabimbót rajta. Szórjuk meg a sajtforgáccsal és süssük 15 percig a forró sütőben.


Tavalyi medvehagymabimbós kedvencek:



2 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Ezzel a bimbós ötlettel eléggé az élre ugrottál szerintem!

Zsuzsa írta...

De lehet, hogy már későn!