2012. április 7., szombat

Osterchüechli


Az Osterchüechli, vagyis a tejberizses, mandulás, kerek formában sütött sütemény hagyományos húsvéti édesség Svájcban. Már hetekkel az ünnep előtt megjelenik a szupermarketekben, cukrászdákban, pékségekben, ma már a legtöbben vásárolják, nem otthon készítik. Kis egyszemélyes tortácskaként, vagy családi méretben is beszerezhető. Hogy miért pont ez a sütemény vált a húsvét egyik jelképévé, prózai okra vezetik vissza. Tél végén, tavasszal, a friss termények híján az emberek kénytelenek voltak a jól tárolható, száraz hozzávalókkal gazdálkodni. A környező országok konyháiban is találkozhatunk hasonló édességgel.
A töltelékbe rizs - ritkábban gríz - és darált mandula vagy mogyoró kerül. A tésztája általában valamilyen omlós tésztaféleség, de sok receptet olvastam, amiben egyszerűen csak készen vásárolt, friss leveles tésztát használnak.

Hozzávalók (egy 26 cm-es piteformához):

1 adag omlós tészta vagy leveles tészta*
2,5 dl tej
6 dkg rizs (ha van, használjunk rizottórizst)
1 rúd vanília
10 dkg darált mandula
1 teáskanál citromlé
1 dl tejszín
2 tojás
3 dkg vaj
5 dkg cukor

porcukor a szóráshoz

Vágjuk félbe hosszában a vaníliarudat, kaparjuk ki a magját és a tejjel, a rizzsel és egy csipet sóval tegyük egy lábosba. Kis lángon forraljuk fel, és állandóan kevergetve főzzük a rizst puhára. Tegyük félre hűlni egy kicsit.
Közben olvasszuk meg a vajat, a tojásokat válasszuk ketté. Vegyük ki a vaníliarudat a tejberizsből és keverjük bele a tojássárgáját, a tejszínt, a vajat és a mandulát. Verjük habbá a tojásfehérjét, amikor majdnem kész, adjuk hozzá a cukrot, és úgy verjük készre. Óvatosan forgassuk bele a rizses, mandulás masszába.
Béleljük ki a formát a tésztával, hagyjuk a tésztát kicsit túlnyúlni az oldalán, szúrjkáljuk meg az alját egy villával. Öntsük bele a rizses masszát és egyengessük el a tetejét. 150 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben süssük 30 percig. Hagyjuk kihűlni, majd egy éles késsel óvatosan vágjuk körbe a tésztát a forma pereme mentén, hogy eltávolítsuk a lelógó részeket, végül hintsük meg a tetejét porcukorral.

A még húsvétibb hangulathoz papírból sablont vághatunk (nyúl, hímes tojás, stb., pl .mint ezen a képen), és azt a tortára helyezve szórjuk meg porcukorral, majd távolítsuk el. Van aki apró színes tojáscukrokkal díszíti a süteményt.

* Általában így készítem az omlós tésztát

2 megjegyzés:

grenadine írta...

rizskoch pite

Zsuzsa írta...

tényleg, találó elnevezés