2011. július 18., hétfő

Sáfrányos tagliatelle fűszeres vajjal

Új kedvenc recept az egyik új kedvenc könyvemből, Ottolenghitől. Közel-keleti hangulatú, nyárias étel, és a saját gyúrású tészta ellenére is hamar elkészül. Bár lehetőséget ad a  boltira, (jó minőségű tagliatelle főzővizébe tegyünk csipetnyi sáfrányt), mégis érdemesebb házilag készíteni, megéri a végeredmény. Ottolengi a tésztagép legutolsó fokáig nyújtott a tésztát, én nem mertem, az utolsó előttinél megálltam, így is elég vékony lett.

Hozzávalók (4 személyre):

2 teáskanál sáfrány
4 evőkanál forrásban lévő víz
4 tojás
44 dkg liszt plusz a nyújtáshoz
1 tk őrölt kurkuma
8 dkg fenyőmag*
4 evőkanál apróra vágott menta
4 evőkanál apróra vágott petrezselyem

a fűszeres vajhoz:

20 dkg vaj
4 evőkanál olívaolaj
8 salotta (vagy pici idei lilahagyma), apróra vágva
1 tk őrölt gyömbér
1 tk piros paprika
1 tk őrölt koriander
1 tk cayenne bors (ha nincs, őrölt chili)
1/2 tk chilipehely
1/2 tk őrölt kurkuma
1 tk só
frissen őrölt feketebors

A sáfrányt a forró vízzel 10 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, és kissé felverjük. Kimérjük a lisztet, összekeverjük a kurkumával, hozzáadjuk a tojásos keveréket, és jól összegyúrjuk (ha szükséges, kevés lisztet vagy olajat adunk még hozzá). Gombóccá gyúrjuk, folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük (a nyers tészta egy napig is eláll).
A tésztagombócot ketté vesszük, kissé kinyújtjuk, és fokozatosan átengedjük a tésztagépen, utoljára az utolsó előtti, vagy az utolsó fokozatot használva. Késsel 2 cm széles, hosszú csíkokat vágunk belőle, a csíkokat szék támlájára téve 10 percig száradni hagyjuk. Kinyújtjuk a második tésztagombócot is, és csíkokra vágjuk, pihentetjük.
Elkészítjük a fűszeres vajat. A vajat és az olajat felforrósítjuk, és kis lángon 10 percig pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről és melegen tartjuk.
A tagliatellét forrásban lévő sós vízben 2-3 perc alatt készre főzzük. Leszűrjük, visszatesszük a lábosba, elkeverjük a vajjal. Tálalskor meghintjük a fenyőmaggal, a mentával és a petrezselyemmel.

*a fenyőmag helyett mandulát használtam, aki hozzám hasonlóan tart a fenyőmag szájízkeserítő hatásától, bátran cserélje le

Nincsenek megjegyzések: