2011. július 10., vasárnap

Hideg sült paradicsomleves

Kellemesen hűsítő leves a forró kánikulai napokra. Lehűtés után azonnal fogyasztható, de a legjobb előző nap elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek. Kár, hogy a sütőt be kell kapcsolni az elkészítéséhez, a nyári konyhával rendelkezők most kifejezetten előnyben vannak.

Hozzávalók (4-5 személyre):

1 kg húsos paradicsom
1 nagy kalifornia, vagy 2 kápiapaprika
2 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
1 liter zöldségalaplé
1 kis csokor bazsalikom
frissen őrölt feketebors

A paradicsomot feldaraboljuk, a paprikát kimagozzuk és darabokra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, 2-3 darabra vágjuk. A zöldségeket elrendezzük egy tepsiben, meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. 200 fokra (légkeverésen ) előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük, míg a paradicsom héja itt-ott barnulni kezd.
A megsült zöldségeket áttesszük egy lábosba, felöntjük a zöldségalaplével, a bazsalikomot összetépkedjük, és azt is hozzáadjuk. Egyet forralunk rajta, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, majd levesszük a lángról, kihűtjük . A paradicsom és paprika kb. egynegyedét kivesszük a lábosból, falatnyi darabokra vágjuk, és egy kis tálkában a hűtőbe tesszük, ez lesz a levesbetét. A többit összeturmixoljuk és tálalásig a hűtőszekrényben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések: