2011. május 5., csütörtök

Rebarbarás céklasaláta

Rebarbarából leginkább a rebarbarás lepényre és a rebarbarakompótra (ebből hamarosan jön egy narancsos változat) van nálunk igény, de időnként szerencsére adódik alkalom új receptek kipróbálásra. A legjobb lenne különféle színű céklafajtákból készíteni a színhatás végett, ahogy az eredeti recept ajánlja, de én itthon még csak a hagyományos színűvel talákoztam. Az öntete nagyon kellemes, érdemes lesz másféle salátában is kipróbálni.

Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg cékla
30 dkg rebarbara
3 dkg cukor
2 tk fehérborecet (vagy sherryecet)
3/4 ek gránátalmaszirup
2 ek juharszirup
2 ek olívaolaj
1/2 tk őrölt szegfűbors
1 kicsi lilahagyma
egy csokor petrezselyem
10 dkg kéksajt (pl. Gorgonzola, nálam most Stilton)
frissen őrölt bors.

A céklát alufóliába csomagoljuk és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük (sütési idő a cékla nagyságától függ, 40-70 perc). Ha kész, meghámozzuk és felkockázzuk.
A rebarbarát összekeverjük a cukorral, és 10-12 perc alatt megsütjük.
Egy tálban összekeverjük az ecetet, a gránátalmaszirupot, a juharszirupot, olívaolajat, a szegfűszeget, sót és borsot. A hagymát felkarikázzuk és az öntethez keverjük, néhány percig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon. Összekeverjük a felkockázott céklával és a petrezselyemmel. Közvetlenül tálalás előtt óvatosan beleforgatjuk a rebarbarát a levével együtt és megszórjuk az összemorzsolt sajttal.

Recept: Ottolenghi

Nincsenek megjegyzések: