2011. március 5., szombat

Zöldfűszeres sült hal

Barramundiból készült, ami egy dél-kelet ázsiai, észak-ausztráliai sügérféle, és Magyarországon is kapható, ugyanis nálunk is tenyésztik. A fehér húsú, kellemes ízű, igen friss halacskák egyenesen Jászkisérről érkeztek jégágyon, és még ugyanaz nap este a sütőben végezték. Jó állagú, enyhe ízű hal, szálkamentesnek nem mondanám, de nincs zavaróan sok benne. Halsütés ügyben ismét Hugh Fearnely-Whittingstallhoz fordultam, a korábban elkészített receptje is nagyon bevált.

Hozzávalók (2-3 személyre):

2 db 35 dkg körüli fehér húsú hal* (pl. barramundi)
2 ek apróra vágott petrezselyem
1 tk apróra vágott rozmaring
1 tk apróra vágott kakukkfű
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1/2 citrom reszelt héja
2 ek olívaolaj
frissen őrölt bors

A halat lepikkelyezzük, kibelezzük. Éles késsel késsel mindkét oldalán 2-3 bevágást ejtünk. A többi hozzávalót összekeverjük, és a halak mindkét oldalát bedörzsöljük a sűrű pasztával, a vágásokba és hal belsejébe is juttatunk belőle. A halat tűzálló tálba fektetjük, és 180 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben 15-16 percig sütjük. Párolt rizzsel tálaljuk.


*Hugh ajánlata dévérkeszeg, sügér, tengeri pér vagy morgóhal.


5 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Most vettem a Kátayban egy szuper kis halpikkelyezőt, kézikészülék igényes fa nyéllel. Már csak halat kell keríteni hozzá...

Zsófi írta...

hal?! ráadásul egészben?

Zsuzsa írta...

Ó, ez a halpikkelyező új műfaj számomra, hogy mik vannak!

Zsófi, magam is meglepődöm, mennyire fejlődőképes vagyok!

Zsófi írta...

Hugh jó hatással van rád! :)

"saját levében" írta...

Régen az elszánt pecások készítettek maguknak olyan pikkelyezőt, hogy söröskupakot erősítettek egy nyélre. Hát ez is olyasmi, csak kifinomultabb. Majd meglátjuk mennyire használható.