2011. március 10., csütörtök

Tojáscurry

Rafi Fernandez The Cooking of Southern India c. könyve volt az első angol nyelvű szakácskönyvem, 1992-ben vásároltam Londonban. A vékony, alig száz oldalas könyvecske jó befektetésnek bizonyult, több receptet is megfőztem belőle (a csirkecurry itt a blogon is szerepel) az évek során. A szerző, Rafi Fernandez Indiában született, és gyermekéveit is ott töltötte, majd Angliába került. Írt számos szakácskönyvet, és boltot is nyitott, ahol saját fűszerkeverékeit forgalmazza más indiai termékek mellett.
Rafi Fernandez a dél-indiai konyhát tartja a legínycsiklandóbbnak Indiában. A lényeg a fűszerezés, a szegényebbek két-három féle olcsóbb fűszert használnak, a jobb módúak 8-10, vagy még több félét kifinomult ételeikben. India a fűszerek hazájaként ismert, a déli országrészre különösen a kardamom, a fahéj, a sáfrány, a szegfűszeg, a bors, a szerecsendió, a gyömbér és a chili jellemző. A fűszerkeveréket (masalát) minden nap frissen őrlik. Ha egy lány férjhez megy, az egyik legfontosabb dolog, amit férje házába magával visz, a kőmozsár és a mozsártörő. A dél-indiai ételek általában nagyon erősek, de nyugodtan csökkenthetjük a chili mennyiségét.

 

Hozzávalók (4 személyre):

4 ek olaj
1 nagy hagyma
4 gerezd fokhagyma
egy 5 cm-es darab friss gyömbér
2 ek darált mandula
1 tk őrölt chili (vagy ízlés szerint)
1 tk őrölt kurkuma
1 tk őrölt koriander
kevés víz
2 nagy szárított chili (ha nem szeretnénk túl erőset, kimagozva)
40 dkg konzerv darabolt paradicsom
6 curry vagy 2 babérlevél
5 dkg kókuszkrém 2 dl forrásban lévő vízben feloldva
6 kemény tojás
a tálaláshoz zöld vagy piros paprika, vagy korianderzöld

A hagymát vékonyan felszeleteljük, a fokhagymát apróra vágjuk, a gyömbért egy kés nyelével kissé szétnyomjuk. Az olajat felforrósítjuk, a hagymát megpirítjuk. A fokhagymát, a darált mandulát, az őrölt chilit, kurkumát és koriandert, annyi vízzel összekeverjük, hogy sűrű pasztát kapjunk. A lángot kisebbre vesszük, és a hagymához adjuk a fűszerpasztát, a gyömbért és 2 egész chilit. Kis lángon sütjük, míg az olaj elválik a fűszerektől. Hozzáadjuk a paradicsomot, a curry- vagy babérlevelet, a kókusztejet és megsózzuk. Kis lángon 15 perc alatt sűrű mártássá főzzük. A tojásokat hosszában félbevágjuk és a mártásba tesszük, a sárgájával felfelé. A tojásokra kanalazunk a szószból és további 5 percig főzzük. Forrón, a szeletekre vágott paprikával, vagy a korianderzölddel meghintve, párolt rizzsel tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések: