2011. március 28., hétfő

Narancsos omlós keksz


Teához, fagylalthoz, vagy csak úgy magában. Ebben narancs- és citromhéj van, de lehet bele csak citromhéjat tenni, vagy ahogy az alaprecept ajánlja, a citrushéj helyett tisztán köménymagot. Nekem az erősen túlzás lenne, de ki tudja, hátha vannak itt köménymag rajongók. A tésztával dolgozzunk gyorsan, ne gyúrjuk túl soká, mert nem tesz jót az állagának.  A tésztamennyiség kb. 40 kekszhez elegendő, jól záródó dobozban tároljuk.

Hozzávalók:

25 dkg puha vaj
12 dkg kritálycukor + 2 ek a szóráshoz
25 dkg liszt
12 dkg étkezési keményítő
1 narancs és 1 citrom (lehetőleg kezeletlen) reszelt héja

A vajat és a cukrot kézi habverővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és határozott, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.  A masszát két részre osztjuk, és egy-egy, kb. 5 cm átmérőjű hengert formázunk belőle. Folpackba csomagolva 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe.  A sütőt 160 fokra (légkeverésen) előmelegítjük. A hengereket fél cm vastag szeletekre vágjuk, a tésztakorongokat  sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, kristálycukorral megszórjuk, gyengéden kicsit rányomkodjuk.  Kb. 20 perc alatt megsütjük, vigyázzunk, hogy éppen csak egy kis színt kapjon.

2 megjegyzés:

Zsuzsanna írta...

Hm, nem lehet, hogy ánizs, esetleg édeskömény az a kömény? Anyukám sütött régesrégen ánizzsal megszórt kekszet, de mikor kértem, hogy süssön megint, elhárította azzal a magyarázattal, hogy az ánizs túlságosan szélhajtó... Kipróbálom citrommal, úgyis kekszhiányban szenvedünk!

Zsuzsa írta...

Ez tényleg köménymag, bár nekem sajnos ánizzsal sem lenne vonzóbb a dolog! :) Jó próbálkozást!