2011. március 30., szerda

Mogyorópralinés trüffeltorta - Segítsüti 2011. tavasz

                                    

Itt a március, itt a tavaszi Segítsüti akció! Negyedszer kerül sor az internetes sütemény-árverésre, hogy az összegyűlt bevételből egy jó célt támogassunk. 27 süteményre licitálhatsz, és ha mégsem nyersz, a következő napokban egyéb módokon is segíthetsz abban, hogy minél több fejlesztő játék, felszerelés kerüljön támogatottunk, a Down Egyesület fejlesztőházába. Gyere és segíts egy süti árával! Részletek és árverés a Segítsüti honlapon. A licit április 2-án 23 óra 59 perckor zárul.



Nagyon csokis, nagyon tömény, kicsit édes, ropog benne a mogyorópraliné, kifejezetten csokoládérajongóknak ajánlom. Egyszerre egy vékony szelet a fogyasztható adag, így sok embernek elegendő, vagy 1-2 személynek hosszabb ideig biztosítja napi édességszükségletét, a hűtőben egy hétig is eláll. Csak nagyon jó minőségű csokoládéból érdemes hozzákezdeni, és megkönnyíti a munkát, ha a belső héjától is megfosztott mogyorót tudunk venni, piacokon a magosoknál általában szokott lenni. A tésztaalaphoz összekevert massza kb. kétharmadára van szükség a tortához, a maradékot érdemes vékony lapban külön megsütni, és valami máshoz felhasználni.

Hozzávalók (egy 20 cm átmérőjű formához):

a tésztaalaphoz:

11 dkg liszt
1 tk sütőpor
11 dkg puha vaj
2 tojás
5 dkg darált mogyoró
2 ek kakaópor

a trüffelhez:

10 dkg mogyoróbél*
8 dkg kristálycukor
40 dkg jó minőségű étcsokoládé (ebben Valhrona Araguani 72%)
2 dl tejszín
8 dkg vaj
1-2 ek konyak vagy rum (elhagyható)

a díszítéshez:

3 ek kristálycukor

A tésztaalaphoz átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk és jól elkeverjük a sütőport. Beletesszük a többi hozzávalót és elektromos kézi habverővel 1-2 perc alatt simára keverjük. Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és a massza kb. kétharmadát elsimítjuk az alján. 170 fokra előmelegített (légkeverésen 160 fok) sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Néhány percig pihenni hagyjuk a formában, majd rácsra borítva hűlni hagyjuk.
A pralinéhoz száraz serpenyőben folyamatosan rázogatva kissé megpirítjuk a mogyorót, félretesszük.
Egy vastagaljú serpenyő alján egyenletesen szétterítjük a cukrot, közepes lángon megolvasztjuk, és hagyjuk világosbarnára pirulni. Hozzáadjuk a mogyorót, beleforgatjuk, egy fél percig benne hagyjuk, majd sütőpapírra borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládét - ha táblás darabokra törve - egy tálkába tesszük, és gőz fölött megolvasztjuk. Vigyázzunk, hogy a tálka alja ne érjen a vízbe. Ha a csokoládé megolvadt belekeverünk 2 evőkanál forró vizet és félretesszük.
A mogyorós pralinét leválasztjuk a sütőpapírról, egy erős nejlonzacskóba tesszük, és egy sodrófával összetörjük.
A tejszínt puha habbá verjük. A vajat krémesre keverjük, a megolvadt csokoládéhoz adjuk és addig kevergetjük, míg elolvad. Az összetört pralinét, a tejszínhabot és a konyakot is a csokoládéhoz keverjük.
Összeállítjuk a tortát. Visszatesszük a tortalapot a kapcsos tortaforma aljára. A forma oldalát folpackkal bevonjuk, és úgy csatoljuk vissza az aljára, hogy később könnyen ki tudjuk venni a tortát a formából. A csokoládés masszát belesimítjuk a formába, a formát egyszer-kétszer óvatosan a pulthoz ütögetjük, hogy ne maradjon benne légbuborék. Szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
A díszítéshez a 3 evőkanál cukrot egyenletesen egy vastagaljú serpenyő aljára szórjuk és közepes lángon megolvasztjuk. Amikor szép világosbarna színt kap egy kanál segítségével különböző mintákat, csíkokat húzunk belőle egy sütőpapírra. Gyorsan kell dolgozni, mert nagyon hamar megszilárdul. Megvárjuk, míg a karamell megszilárdul, leválasztjuk a sütőpapírról és feldíszítjük vele a tortát. A legjobb közvetlen tálalás előtt díszíteni, mert a karamell hajlamos idővel megpuhulni.
Kevés tejszínhab és friss vagy félig felolvasztott fagyasztott málna illik hozzá.

* Ha nem kapunk hántolt mogyorót, egy serpenyőben rázogatva pirítsuk meg a belső héjában, majd egy konyharuha segítségével dörzsöljük le róla. Ilyenkor is recept szerint kell haladni, azaz újra megpirítani.

(Recept: Delia Smith piskótarecepjte és Nigel Slater trüffeltortája minimális változtatásokkal kombinálva.)

4 megjegyzés:

Zsófi írta...

juuuuuuuuj!

Icus írta...

De csodás!
Nagyon szépségeset alkottál. Biztos, hogy sokan fognak rá licitálni.

Anna írta...

Jaj, ez nagyon - nagyon jó lett. Csodás csokis álom.

Garffyka írta...

Huh! Ez ott van!!!