2011. február 28., hétfő

Mogyorós, csokoládés keksz

A legújabb csokoládés keksz kedvenc, Nigel Slater új könyvéből, a Tender 2. kötetéből. A könyv benne van nálam a top 5-ban, és azt hiszem, jó ideig ott is marad. Röviden bemutatva: több mint 300 recept a gyümölcsös kertből, 23 féle gyümölcs részletes leírásával, fajtáival, felhasználási lehetőségekkel. Nem csak desszertek, persze abból a legtöbb. Eper, rebarbara, ribizli, birsalma, hogy csak néhány kedvencet említsek, s mindez Nigel szerény, hétköznapi stílusában, ahogy olvasom, rögtön kedvet kapok, ide nekem egy falusi kertet terményekkel, el a városból. Nigel Slater talán a magyar közönség előtt is ismertebbé válik, a Paprika tévén délutánonként fut Könnyed vacsorák címmel műsora.

Hozzávalók (9-10 nagyméretű kekszhez):

20 dkg 70 %-os étcsokoládé
7,5 dkg puha vaj
20 dkg világosbarna nádcukor
2 tojás
5 dkg hántolt mogyoró
15 dkg liszt
1 tk sütőpor

A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk. Egy tálban habverővel krémesre keverjük a cukrot a vajjal, egyesével hozzákeverjük a tojásokat, és habosra verjük. Belekeverjük az olvasztott csokoládét.
A mogyorót rázogatva szárazon megpirítjuk egy serpenyőben. A felét ledaráljuk, a másik felét apróra vágjuk. A mogyorót a liszttel és a sütőporral a csokoládés masszához keverjük.
A masszából púpozott evőkanálnyi adagokat teszünk egy sütőpapírral kibélelt tepsire (nem kell lelapogatni, ki fog terülni), és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. A sütőből kivéve néhány percig állni hagyjuk, majd a tepsiről óvatosan leemelve rácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön.
Jól záródó dobozban néhány napig eláll.

Nigel kevés vaníliakivonatot is tesz bele, úgy még finomabb lehet.

Nincsenek megjegyzések: