2011. február 19., szombat

Fahéjas, csillagánizsos marhafarok

Az utóbbi időben egyre több helyen és egyre többször lehet marhafarkat kapni. A marhafarok pedig jó: íze finom, fogyókúrásnak ugyan nem fogyókúrás, de kellően zsíros, viszont puhára fő és omlós, és különféle ízekkel, fűszerekkel remekül párosítható, kiadós. Ráadásul hosszú ideig elvan magában a tűzhelyen, túl sokat nem kell vele foglalkozni.
A másik blogon volt már marhafarok, akkor hagyományosabb kivitelezésben, ez pedig Hugh Fearnley-Whittingstall egzotikusabb receptje, de legalább ugyanolyan jó. Érdemes egy nappal korábban elkészíteni, összeérnek az ízek, és a zsírt is le tudjuk szedni a tetejéről újramelegítés előtt. 
A receptben opcionálisan szerepel egy kevés étcsokoládé is, ez tényleg meggondolandó, mert két teljesen különböző ételt kapunk aszerint, hogy teszünk-e bele, vagy sem. Nélküle frissebbek, élénken fűszeresebbek az ízek, a csokoládéval egyneműbb, komolyabb. Mindkét módon jó, de más.

Hozzávalók (6 személyre):

2 kg marhafarok
2 ek napraforgóolaj
3 hagyma
1 üveg vörösbor
2 rúd fahéj
3 csillagánizs
3 babérlevél
1/2 tk egész feketebors
1 narancs reszelt héja
kb. 7,5 dl borjúalaplé
2,5 dkg 70 %-os étcsokokoládé (elhagyható)
1 ek apróra vágott petrezselyem
só és frissen őrölt feketebors

A marhafarkat 4-5 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy vastagtalpú lábosban felforrósítjuk az olajat és közepes lángon adagonként megpirítjuk benne a marhafarkat, félretesszük.
A hagymát felszeleteljük. A lángot kicsire vesszük és a lábosban 20 perc alatt egészen puhára pároljuk  a hagymát. Visszatesszük a marhafarkat a lábosba, hozzáöntjük a bort, és nagy lángon felforraljuk. Beletesszük a fahéjat, a csillagánizst, a babérlevelet, a szemes borsot, és annyi alaplevet, hogy ellepje a húst.
Kicsire vesszük a lángot, és félig letakarva, időnként megkeverve lassan főzzük kb. 3 órán át, míg a hús szinte leválik a csontról. Ha szükséges, adjunk hozzá még alaplevet.
Egy tál fölé szűrőt teszünk, és beleöntjük a lábos tartalmát. A levet egy finom szűrőn át tiszta lábosba szűrjük, közepes lángon kissé besűrítjük. Kidobjuk a csillagánizst, a fahéjat és a babérlevelet, a húst a lábosba tesszük. Hozzáadjuk a csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen elolvad. Levesszük a lángról, hűlni hagyjuk, majd másnapig hűtőszekrénybe tesszük.
Tálalás előtt leszedjük a zsírt a tetejéről, és lassan felmelegítjük, 1-2 percig csendesen forraljuk. Sütőtökös krumplipürével tálaljuk, a tányéron petrezselyemmel megszórjuk.


Recept innen, minimális változtatásokkal.

1 megjegyzés:

Ditta írta...

Nagyon guszta lett,megkóstolnám szívesen:-)