Sophie Grigson Country kitchen című könyvét gyakran forgatom. 120 szezonális receptet kínál, legtöbbjük könnyen elkészíthető, nem túlzottan időigényes, és gyakran van bennük valami olyan csavar, amitől a megszokott ízek, receptek más színt kapnak. Tavalyelőtt írtam már róla néhány sort, és lelkesedésem a könyv iránt azóta sem változott, jó néhány recept elkészült már a könyvből.
Sárgarépakrém-levest ritkán készítek, bár volt már rá példa, leginkább a klasszikus angol korianderes-narancsos sárgarépaleves formájában. Itt a sárgarépa egész más ízvilágot kap, a sütéstől és a juharsziruptól még édesebb, és pikáns a sok gyömbértől. Csirke- vagy zöldségalaplével higítjuk, utóbbival készítve szuper vegán fogás.
Hozzávalók (6-8 személyre):
1 kg sárgarépa
2 hagyma
4 cm gyömbér
4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál napraforgóolaj
4 evőkanál juharszirup (lehetőleg B minősítésű)
1,5 - 1,8 liter csirke- vagy zöldségalaplé
só
frissen őrölt feketebors
a tálaláshoz apróra vágott snidling
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra (légkeverésen 200). Súroljuk meg alaposan a sárgarépát és vágjuk kisujjnyi darabokra. Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk gerezdekre. Pucoljuk meg a fokhagymát. Hámozzuk meg a gyömbért és vágjuk gyufaszálnyi darabokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a répát, a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, öntsük hozzá az olajat és a juharszirupot, alaposan forgassuk össze, majd terítsük szét egy nagy, sütőpapírrral kibélelt tepsiben. Háromnegyed óra alatt süssük puhára. Ha közben túlzottan pirulni kezdene, vegyük kicsit lejjebb a lángot.
Tegyük turmixgépbe a sült zöldségeket (ha szükséges, adagonként), és az alapléből hozzáadagolva turmixoljuk simára. Öntsük egy lábosba, és a maradék alaplével higítsuk kivánt sűrűségűre a levest. Kóstoljuk meg, és ha szükséges sózzuk. Adjunk hozzá néhány tekerésnyi borsot. Forraljuk fel, és tálaláskor szórjunk a tetejére kevés snidlinget.
3 megjegyzés:
Forgatni én is forgatom és tele van sárga cetlikkel...
:)
isteni!
Megjegyzés küldése