2011. január 20., csütörtök

Csillagánizsos karamellizált grépfrút

Semmivel sem több, mint a címben áll, gyors, egyszerű, finom, üdítő. Egészséges reggeliként ajánlja az eredeti recept, de uzsonnának is elmegy, vagy akár egy hétköznapi vacsora után, amikor még vágynánk valami könnyű, egyszerű desszertre.
Ha nincs őrölt csillagánizsunk (én még nem találkoztam vele, de most a neten kutakodva látom, hogy létezik), mozsárban alaposan törjünk össze egy egészet, vigyázva, nehogy nagyobb darabok maradjanak, kellemetlen ráharapni.
A receptben találkoztam először a grépfrút késsel is, ez eddig valahogy kimaradt, nem is tudtam, hogy létezik, mindig tanul újat az ember, pedig micsoda választék létezik belőle! Ha van ilyenünk, feltétlenül ezzel készítsük elő a gyümölcsöt, ha nincs, egy kisebb, recés kés is megteszi.

Hozzávalók (2 személyre):

1 rózsaszín húsú grépfrút
1 mokkás kanálnyi őrölt csillagánizs
2 evőkanál barnacukor

A grépfrútot félbevágjuk, a hártyák mentén késsel bevágjuk, hogy könnyű legyen kikanalazni, ha elkészült. Megszórjuk csillagánizzsal, majd a barnacukorral. Hőálló edénybe tesszük és forró grill alá tesszük. 5-10 percig grillezzük, míg kissé pirulni kezd. A cukor egy része a grapefrút levével keveredve lefog folyni az edénybe, a ragacsos, karamellizálódott levet kanalazzuk vissza a gyümölcsök tetejére. Melegen jobban ízlett, de hidegen sem rossz.3 megjegyzés:

Ami írta...

IGen, igen, igen!
Imádnám :)

certaldo írta...

Zsuzsa! Az "ázsiában" - Nagycsarnok alagsora - van folyamatosan őrölt, nem is rossz minőség, mi a suliban használjuk. :) Egyébként meg csillagánizsos desszertet minden háztartásba! :)

Zsuzsa írta...

Köszi, meg fogom nézni!