2010. december 22., szerda

Muffin grapefruit curddel

A River Cottege Every Day szakácskönyv gyors és egyszerű receptje, feltéve, ha van otthon grapefruit, vagy, ahogy az eredeti recept írja, lemon curd. A lemon curd hagyományosan Angliában különösen népszerű vajas, tojásos főzött citromkrém, minden valamirevaló szupermarketben vagy tucatnyi termékből lehet válogatni, persze az otthon készült a legfinomabb. A citromos változat volt az első, és máig a legkeresettebb, de a krém készülhet narancsból, zöldcitromból, grapefruitból, és más gyümölcsökből is, pl. málnából, mangóból. Fogyasztják kenyéren, kalácson, macarontöltelékeként, különféle desszertekhez.
A grapefruit / lemon curd elkészítése nem bonyolult, számos recept található magyarul is a neten (pl. itt és itt is egy). A legszerencsésebb persze az, ha az ember fáradtság nélkül hozzájut egy adag maradékhoz, ahogy velem is történt.

Hozzávalók (12 darab):

225 g liszt
2 tk sütőpor
egy csipet só
100 g cukor
1 tojás
125 g joghurt
125 ml tej
75 g olvasztott vaj
150 g grapefruit (vagy citrom) curd

Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, sót és a cukrot. Egy másik tálban összekeverjük a tojást, a joghurtot, a tejet és az olvasztott vajat. A száraz hozzávalókhoz adjuk, elkeverjük, de vigyázzunk, ne keverjük túl, nem baj, ha marad benne néhány kisebb csomó. A grapefruit curd-öt kanállal a massza tetejére adagoljuk, és néhány mozdulattal elkeverjük, vigyázva, hogy ne keveredjen el teljesen, a grapefruit curd "csíkok" maradjanak észrevehetőek.
A muffinsütőt papírformákkal kibéleljük, a masszát a formákba adagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Langyosan a legfinomabb.


Update: sűrű, házi, cukor nélkül készült szilvalekvárral is isteni. Ehhez a kevesebb cukrot tettem, csak 8 dkg-t.

Nincsenek megjegyzések: