2010. december 23., csütörtök

Forralt bor szirup

Pár nap múlva állítólag visszatér a farkasordító hideg, kell olyankor a forralt bor, jól jöhet ez a recept, és utolsó utáni pillanatban ajándékötletnek sem utolsó. A novemberi Good Food magazin mellékletének gasztroajándék tippjei közt találtam, kicsit más az ízesítése, mint amit mi itthon megszoktunk, de változatosságként nagyon kellemes, bátran ajánlom. Kb. 8-9 dl jön ki ennyi hozzávalóból. Ajándékként szép üvegbe tölthetjük, a palackok nyakára kötve az elkészítési utasítást.

Hozzávalók:

25 dkg kristálycukor
2 narancs, félbevágva
6 szem szegfűszeg
6 szem szegfűbors
2 rúd fahéj
1/4 frissen reszelt szerencsendió
egy kis darab gyömbér, szeletekre vágva

Az összes hozzávalót egy lábosba tesszük, felöntjük 1 liter vízzel. Lassan felforraljuk, majd 20 percig csendesen gyöngyözve főzzük. Hűlni hagyjuk, finom ruhán átszűrjük. Az üvegeket alaposan elmossuk sterilizáljuk. A szirupot újra felforrósítjuk és az üvegekbe töltjük, lezárjuk.

Egy üveg borhoz 4 dl szirupot ajánl felforralni néhány szelet almával vagy naranccsal. Sötét hűvös helyen három hónapig tartható el.

Nincsenek megjegyzések: