2010. augusztus 12., csütörtök

Török joghurtos sütemény

Az idei nyár kedvence. Claudia Rodin receptje az egyik kedvenc szakácskönyvemből, az Arabesque-ből. Törökországban sokféleképp készítik ezt a süteményt, ez egy könnyű, egyszerű változat. A keleti édességek gyakran túlzottan édesek, sziruppal átitatottak. Ehhez a recepthez is jár szirup, és bár Claudia inkább anélkül ajánlja, szerintem nem érdemes elhagyni róla. A receptben szereplő mennyiség elég sok, fele ennyit készítve is bőven elegendő lesz mindenkinek a belőle.
Ha a süteményt kerek tortaformában sütjük, és sok finom idény gyümölccsel megpakolva tálaljuk (ez az eredeti receptben nem szerepel), még ünnepi asztalra is felrakhatjuk. Áfonya, szeder bőségesen kapható most a piacokon, érdemes velük kipróbálni. Ha nem kapunk török vagy görög joghurtot (pl. ezt), gézzel kibélelt szűrőben csöpögtessük le egy éjszakán át a hűtőben a szokásos natúr joghurtot, és úgy használjuk fel.

Hozzávalók (egy 23 cm-es kerek tortaformához):

4 nagy tojás
10 dkg kristálycukor
3 ek liszt
40 dkg török joghurt
1 citrom (lehetőleg kezeletlen) reszelt héja és leve

a sziruphoz:

1,5 dl víz
25 dkg cukor
1/2 citrom leve
1 narancs (lehetőleg kezeletlen) reszelt héja

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra és egész világosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd a joghurtot, a citrom héját és levét is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és 2-3 adagban óvatosan a masszához keverjük. Kivajazott tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd a hőfokot lejjebb vesszük 150 fokra, és további 35-45 percig sütjük. Ha túlságosan pirulna, takarjuk le fóliával. Sütés közben megemelkedik mint egy szuflé, ha kivesszük, újra össze fog esni. Langyosan és hidegen is finom.

A sziruphoz forraljuk össze néhány percig a hozzávalókat, majd hagyjuk kihűlni, és tálalásig tegyük a hűtőbe.

Nincsenek megjegyzések: