2010. július 29., csütörtök

Vaníliás ringló-nektarinlekvár


Az idei nyáron kevés lekvár került eddig a kamrába, néhány üveg rebarbara szerénykedik a korábbi évek lekvárjai mellett. A múlt héten négy kis üveg került melléjük, a piacon már több helyen is kapható a ringló, a nektarin kifejezetten jó áron van.

Hozzávalók (4 kisebb üveghez):

50 dkg ringló
80 dkg nektarin
35 dkg cukor
1 rúd vanília
1,5 zacskó dzsemfix 3:1

A gyümölcsöt apró kockákra vágjuk. Összekeverjük a dzsemfixet a cukorral és a gyümölcshöz adjuk. A vaníliarudat félbevágjuk, a magokat kikaparjuk, a gyümölcshöz adjuk, a kikapart rúddal együtt. Folyamatosan keverve felforraljuk, 2 percig forraljuk, majd fertőtlenített üvegekbe töljük, jól lezárjuk. Az üvegeket tetőre állítjuk, elvileg öt perc elég nekik, és végleges helyükre tehetjük, de nálam a száraz dunsztba is mindig bekerülnek egy napra, erről nem tudok lemondani.
(a vaníliarudat üvegbetöltés előtt eltávolíthatjuk, de ha benne marad, az sem baj)


2 megjegyzés:

szepyke írta...

Szia!
Várjuk a receptet, mikor küldöd?

szepy

Zsuzsa írta...

29-én elküldtem, válaszoltál is rá.