2010. május 9., vasárnap

Diós rebarbarás sütemény

Egyre több helyen kapni rebarbarát a piacokon, érdemes figyelni, nagyon jó kis sütemények, édességek készülhetnek vele. Különféle húsok mellé mártásként, csatniként is megállja a helyét a gyümölcsként használt zöldség, savanyúságát kell csak ellensúlyozni valahogy. Kézzel írt receptes könyvemben még köretként is szerepel, jó húsz évvel ezelőtti kreálmányom mai szemmel elég bizarrnak hat (fokhagyma, mustár és rebarbara a fő alkotóelemek), de lehet, hogy újra ki kellene próbálni. 
Most egy újabb édesség készült, az interneten barangolva találtam a receptre. Sosem mertem még ilyen típusú süteményt készíteni, amikor az elkészített nyers tésztát nyakon kell önteni egy nagy adag folyadékkal, aztán reménykedünk, hogy kisül belőle valami (Nigella Easy Sticky Toffee Puddingja a műfaj klasszikusa).  
Ez a sütemény leginkább morzsássüteményre hasonlít (crumble), annál viszont jóval macerásabb és jóval tovább is tart elkészíteni, ráadásul csúnya is lesz, de ez ne vegye el kedvünket, mert a savanykás rebarbara ragadós édességével és a ropogós tésztaréteggel ellenállhatatlan. Kínáljuk eperrel és vaníliafagylalttal, de magában is kiválóan megállja a helyét.

Hozzávalók (egy 22x30 cm-es tepsihez):

5 csésze 1x1 cm-es kockákra vágott rebarbara (8-10 szál)
1/4 csésze barnacukor
1 1/4 csésze sima liszt
1/2 csésze teljeskiőrlésű liszt
1 púpozott tk sütőpor
1/2 tk őrölt fahéj
1 csipet só
3/4 + 1 csésze kristálycukor
1 csésze apróra vágott dió
3/4 csésze víz
1/4 csésze olvasztott vaj
1 csésze forrásban lévő víz
1 ek étkezési keményítő

vaj a tepsi kikenéséhez

1 csésze = 2,5 dl

Keverjük össze az 1 csésze cukrot az étkezési keményítővel, öntsük hozzá a forrásban lévő vizet, keverjük meg, és tegyük félre, amíg elkészítjük a süteményt, a cukor felolvad benne.
Vajazzuk ki a tepsit. Szórjuk az aljára a rebarbarát és a barnacukrot, keverjük össze.
Keverjük össze a kétféle lisztet, a sütőport, a fahéjat, a sót, a 3/4 csésze cukrot és a diót. Keverjük hozzá a vajat és a 3/4 csésze vizet. Sűrű, ragadós masszát kapunk. Simítsuk szét egyenletesen a rebarbarán, majd óvatosan öntsük rá a még meleg cukros vizet. 190 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük, míg piros lesz a teteje. A tepsiben hűlni hagyjuk, langyosan vagy hidegen fogyasztjuk. Ne ijedjünk meg, ha kivételkor túlzottan folyékonynak látszik, ahogy hűl, szilárdul.



Recept: Rhubarb pudding cake recipe (ugyanitt alul még több rebarbarás recept angolul).

Nincsenek megjegyzések: