2010. április 5., hétfő

Tojáskrém


Vagy elegánsabban tojástartár, minthogy a tartármártás elemeiből áll össze. Nem csak húsvétkor fog ezentúl az asztalra kerülni, sokkal üdébb, tavasziasabb az eddigi egyszerű tojáskrémemnél (tojás, majonéz, só,  bors, snidling). A recept megint az egyik aktuális kedvenc szakácskönyvemből, a River Cottage Everyday-ből való, minimális változtatással. A krémhez ajánlott nem teljesen keményre főtt tojást használni, erre Hugh tuti módszere a következő: a szobahőmérsékletű tojást egy lábos meleg vízbe teszi, lefedi, gyorsan felforralja, majd pontosan 4 percig főzi, utána folyó víz alatt lehűti, és rögtön meghámozza. Kipróbáltam, működik.

Hozzávalók:

6 tojás
2 db újhagyma
3 csemegeuborka
1/2 tk kapribogyó
3 ek majonéz (lehetőleg házi)
1/2 tk dijoni mustár
2 ek apróra vágott petrezselyem
frissen őrölt bors
esetleg pár csepp tabasco szósz

A tojást kockára vágjuk. A hagymát nagyon vékonyan felszeleteljük, a csemegeuborkát apró kockára vágjuk, a kapribogyót leöblítjük.
Összekeverjük a tojást, a hagymát, az uborkát, a kapribogyót és a petrezselymet. Egy kis tálkában alaposan összekeverjük a majonézt és a mustárt (és a tabasco szószt, ha használunk). Hozzáadjuk a tojásos keverékhez, sózzuk, borsozzuk, óvatosan összeforgatjuk.

Hugh (kovászos) teljeskiőrlésű vagy rozskenyeret ajánl hozzá, mi a húsvéti kaláccsal ettük, úgy sem rossz.

2 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Na, ezt én is kipróbálom. A szakácskönyvet már meg sem kell vennem, szerencsére szép lassan megfőzöd az egészet :)

Zsuzsa írta...

Érdemes, vacsorára is nagyon ízlik!
És most már címke is van hozzá, könnyen megtalálod a recepteket! ;)