2010. április 6., kedd

Medvehagyma bundában


Vagy inkább medvehagyma-tempura, egy másik kedvencből, Sophie Grigson könyvéből.  A medvehagymát ( citromfüvet, sóskát, tetszés szerinti leveleket)  a japán bundázási módon készíti el, érdemes követni. A lényeg, hogy a jéghideg tésztába forgatott leveleket nagyon forró olajban kell megsütni, így lesz finom ropogós. Az olaj akkor jó, ha a medvehagyma kb. 1 perc alatt készül el, ha gyorsabban, ha lassabban, a tészta nem lesz eléggé ropogós. Csak frissen készülhet, közvetlenül tálalás előtt kell kisütni.  A tányéron ízesítsük pár csepp citrommal és sóval. Kiváló előétel.

Hozzávalók:

egy csokor medvehagyma
bő olaj a sütéshez

a tésztához:

15-17 dkg liszt
1 tojássárgája
2,2 dl jéghideg víz (néhány órával előbb készítsük be a hűtőbe)
4 jégkocka

A medvehagymát megmossuk, teljesen leszárítjuk.
Odatesszük az olajat forrósodni.
A tésztához gyors mozdulatokkal egy villával (profik evőpálcával) összekeverjük a lisztet a tojássárgával és a víz egyharmadával. Fokozatosan hozzákeverjük a maradék vizet. Gyorsan dolgozunk, nem kell simára keverni, az a jó, ha csomós marad (kezdő háziasszonyok álma!). Beledobjuk a jégkockákat.
Ha az olaj felforrósodott, a hagymaleveleket belemártjuk a tésztába, és egy perc alatt kisütjük. Ha a tészta nem ragadna megfelelően a levelekre, kevés liszttel megszórhatjuk, vagy  gyors mozdulatokkal keverjünk még egy kevés lisztet a masszába. Egyszerre csak néhány levelet tegyünk az olajba. Szalvétával bélelt tálra szedjük, azonnal tálaljuk.
A Juhász testvérek 2009-es Egri rozéja jó választás mellé.

2 megjegyzés:

ősi homár írta...

a bűvszaki képen mintha lenne abban a tésztában panko is, hmmm?

Zsuzsa írta...

?