2010. március 1., hétfő

Így készült a kovász - a háromhetes kovásztörténet egyben

Az elmúlt hetekben elkészült első kovászom,  a többrészből álló történetet - receptként - így néz ki egyben.

Hozzávalók:

10 dkg liszt - melynek legalább a fele teljeskiőrlésű búza, tönköly vagy rozsliszt - a kezdéshez
kb. 1 kg liszt az etetéshez
víz

Egy tálban összekeverünk 10 dkg lisztet annyi meleg vízzel, hogy tejfölsűrűségű maszát kapjunk. Alaposan elkeverjük, lazán letakarjuk, meleg helyen állni hagyjuk.
Időnként ellenőrizzük, hogy megindult-e az erjedés, ez néhány órától néhány napig tarthat. Az erjedés megindulásáról az erjedt szagról és massza tetején megjelenő buborékokról szerezhetünk tudomást.
Ha kovászunk erjed, el kell kezdeni etetni. Belekeverünk újabb 10 dkg lisztet, és 1-1,5 dl hideg vizet, hogy sűrűségét megtartsa.
24 óránként a kovász felét kiöntjük, és újabb 10 dkg liszttel és 1-1,5 dl vízzel pótoljuk, alaposan elkeverjük. Ezt legalább 7-10 napig folytatjuk, míg illata gyümölcsössé, élesztőssé, édeskéssé válik.

Ha sütünk a kovásszal, az elvett mennyiséget liszttel, vízzel pótoljuk ki. Ha néhány napig nem sütünk vele, tegyük hűtőbe, pihenni, mielőtt újra használnánk, hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni (lehet, hogy meg is kell etetni).
Ha hosszabb ideig nem használjuk, le is lehet fagyasztni, ezt még nem próbáltam.


 A kovász receptjét a River Cottage Everyday című könyből vettem.

4 megjegyzés:

Piszke írta...

Ez legalább olyan addikció, mint a macaron :)!

Zsuzsa írta...

Ajjaj, akkor megnézhetem magam! :))

Cukroskata írta...

Kipróbáltam a kenyérsütést a kovászoddal. nagyon finom lett, köszi:-)

Zsuzsa írta...

Kata, örülök! :)