2010. március 29., hétfő

Csokis vaníliás keksz

Hétvégén újra gasztroblogger találkozó volt, már számon sem tudom tartani, sorrendben hányadik az évek során. Sok-sok finomság sorakozott a hosszú asztalon, ez alkalommal már nem is próbálkoztam mindent megkóstolni, teljesen reménytelen vállalkozás. Szuper dolgok voltak (mint mindig), de csak kettőt emelnék ki, végre megkóstolhattam a híres Piszke-féle macaront, amiről decemberben a hóesés miatt csúnyán lemaradtam, és most már végre tudom, hogy mi is a sárgatúró (FlatCat).
A most már szokásosnak mondható szarvasgombás vajon kívül (ezútttal tuber macrosporummal, amit megbízható kritikusom az eddigiek közül a legjobbnak ítélt) egy Hugh-féle csokis vaníliás keksszel készültem.

Hozzávalók (két tepsi):

12,5 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
7,5 dkg barnacukor
1 tojás
2 tk vaníliakivonat vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
15 dkg liszt
1/2 teáskanál sütőpor
csipet só
10 dkg étcsoki (nálam most 60 %-os Valhrona főzőcsoki)

Olvasszuk fel a vajat. Keverjük össze a kétféle cukrot, adjuk hozzá az olvasztott vajat, keverjük alaposan össze. Adjuk hozzá a kissé felvert tojást és a vaníliát, keverjük el. Keverjük hozzá a lisztet és a sütőport meg a sót. Törjük össze apróra a csokoládét, keverjük a masszához.
Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral, és a masszából tegyünk púpos teáskanálnyi adagokat egymástól legalább 4 cm távolságra (szét fognak folyni!). 190 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen 180 fok) süssük 8-10 percig, míg kicsit pirulni kezdenek.

2 megjegyzés:

gren írta...

hogy lehetséges h a megbízható kritikust elmulasztottad tájékoztatni a kexről??

Zsuzsa írta...

Sajnálom, valahogy messze került tőlünk! :)