2010. január 7., csütörtök

Sült lilahagyma portóival, babérlevéllel


Helyi, idényjellegű, lehetőleg termeld magad, ez a trendi mostanában, ebbe a sorba illeszkedik az új River Cottage szakácskönyv a már korábban emlegetett Tenderrel, és a szintén kedvenc Sophie Grigson Country Kitchen könyvével. Ügyeljünk az évszakokra, használjunk jó minőségű alapanyagokat, főzzünk egyszerűen, de mégsem unalmasan erről szólnak új szakácskönyveim, az utóbbi időben lényegében ezt a hármat forgatom.
A River Cottage-ból már elkészült egy gombás lepény, egy citromos sült krumpli, és ez a sült lilahagyma, mindegyik sikert aratott, és újabbak várnak kipróbálásra.
A lilahagyma abszolút szezonális, hegyekben áll a zöldségesnél és a piacon, és elég olcsó is, ráadásul bizakodhatunk abban, hogy helyi termék, míg a portói sajnos egyáltalán nem, viszont nagyon jól illik hozzá, remek ízt kap tőle a hagyma .
Sült báránycomb kiváló kísérője.

Hozzávalók (4-6 személyre):

2 ek olívaolaj (vagy Hugh új kedvence, a repce)
80 dkg lilahagyma
12 babérlevél
10-12 borokabogyó, kissé szétnyomva
2 dl portói
frissen őrölt fekete bors

Az olajat egy tepsi aljára öntjük, szétfolyatjuk benne. A hagymát meghámozzuk, a végét nem vágjuk le teljesen, hogy a darabokra vágáskor a gerezdek egyben maradjanak. A kisebb hagymákat hat, a nagyobbakat nyolc gerezdre vágjuk.
A hagymagerezdeket szétterítjük a tepsiben, közéjük dugdossuk a babérleveleket és a borokóbogyókat, sózzuk, borsozzuk, és ráöntjük a portóit. Alufóliával letakarjuk, és 160 fokra (légkeverésen 150) előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
Az alufóliát levesszük, megkeverjük a hagymát és még 30 percig sütjük, míg a hagyma puha lesz, és a portói besűrűsödik.
Hidegen és melegen is tálalhatjuk.

3 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Ez nagyon tetszik! Meg a könyv is tetszene, lehet, hogy megrendelem :)

Névtelen írta...

tegnap nézegettem a boltban a borókabogyót, de "ugyan mihez használnám?" felkiáltással otthagytam. de most visszamegyek! :-)

a repceolaj is jó kedvencnek, ha jól tudom, sok benne az omega-3.

Helga

Zsuzsa írta...

Lúdanyó, nem fogod megbánni, ha megveszed!

Helga, én is ritkán használok borókabogyót, általában csak vadételhez, ezért is tetszett ez a recept.