2010. január 9., szombat

Citromos, rozmaringos sült krumpli

A River Cottage Everyday c. szakácskönyv egy újabb egyszerű körete, a sült lilahagymához és a báránycombhoz egyaránt jól illik, szívesen ajánlom ezt a kombinációt. Halhoz is jó lehet.
Eredetileg újkrumpliból készül, úgy biztos még finomabb, alkalom adtán ki is fogom próbálni, de a tavalyi krumpli is megteszi. Ha újkrumplival készül, nem is szükséges feltétlenül meghámozni.

Hozzávalók (5-6 személyre):

1,5 kg krumpli
2 citrom (lehetőleg kezeletlen) + egy fél citrom leve
8 gerezd fokhagyma, héjában, kissé összenyomva
4-5 ágacska rozmaring
4-5 ágacska kakukkfű
olívaolaj (vagy repce)
frissen őrölt fekete bors

A krumplit meghámozzuk, ha túl nagyok, kettőbe, háromba vágjuk. Ha új krumplival készítjük, és szeretjük a krumplihéjat, elég csak alaposan megmosni.
A krumplit sós vízben öt percig előfőzzük, leszűrjük, s hagyjuk néhány percig száradni.
A két citromot vastag szeletekre vágjuk. A krumplit egy tepsibe tesszük, hozzáadjuk a citromszeleteket, a fokhagymát, a rozmaringot és a kakukkfüvet. Meglocsoljuk az olajjal, és az egészet jól összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk. 200 fokra (légkeverésen 190 fok) előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, közben legalább egyszer átkeverjük.
Amikor elkészült, meglocsoljuk citromlével, még egyszer megsózzuk, és azonnal tálaljuk.

3 megjegyzés:

Sári írta...

Ezt tavaly elkészítettem, és nagyon nagyon finom. Én ugyan nem az említett szakácskönyvet lapozgatva leltem rá, de ez mit sem von le értékéből :) És friss, saját rozmaringbokor ágacskáival...hmm..mennyei :)
Én az egészben hagyott apró újkrumplikat betoltam a sütőbe, alattuk kevés olajjal, alufóliával letakarva, szorosan a tepsiben, majd amikor kész lett ( az alsó felük már megsült) wokban folytattam a pirítást, a vége felé beleszórva a rozmaringot, kakukkfüvet és a citromot...magában is nagyszerű :P

Zsuzsa írta...

Most már tuti megcsinálom újkrumplival is. :) Tetszik a wokos módszer, bár az enyém tagadhatatlanul kényelmesebb, lustáknak valóbb. ;))

Shroomer írta...

Óh, ez jól hangzik... Kipróbáljuk naphal mellé a héten, majd az is kap ezekből a fűszerekből a serpenyőben :O)