2009. december 29., kedd

Gyümölcsös, fűszeres muffin télire gyerekmunka keretében



Nőnek a gyerekek, egyre ügyesebbek és használhatóbbak a konyhában. Lelkesedésben persze korábban sem volt hiány, de azért lássuk be, egy másfél-két éves segítsége hagy még némi kívánnivalót és extramunkát maga után, és sokszor csak előrelátó, hosszútávú gondolkodásunk akadályozza meg, hogy a ne tegyük ki a konyhából a kis bajkeverőt. Aztán ezek az évek elmúlnak, egyre önállósodnak, simán nekiesnek, lehártyáznak, konyhakész állapotba hoznak mintegy 8 kilónyi borjúcombot, felsálat és lábszárat, és tízéves ragyogó szemmel közli, hogy ez milyen remek családi program. Tényleg az, de másnap azért mégis inkább cirkuszba vittük őket.
A borjúnál némileg egyszerűbb műfaj a muffin, ketten minimális irányítással elkészítik, a sikerélmény garantált. Bár nem karácsonyi sütemény, de a közös főzésekbe - sütésekbe ilyenkor is belefér. Ez a recept csak tejmentes, tojás nélkül még nem próbáltuk.

Hozzávalók (12 darabhoz):

15 dkg Grahamliszt vagy teljeskiőrlésű liszt
10 dkg sima liszt
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
1-2 csipetnyi őrölt gyömbér
8 dkg mazsola
10 dkg apróra vágott szárított eper
1 tojás
10 dkg barnacukor
0,8 dl olaj
3 dl víz

A sütőt 180 fokra előmelegítjük (légkeverésen 170 fokra).
Összekeverjük a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, a fűszerekkel, gyümölcsökkel.
Egy másik edényben kicsit felverjük a tojást, elkeverjük a barnacukorral, olajjal és a vízzel. A lisztes keverékhez öntjük, összedolgozzuk.
A muffinsütőt kikenjük, vagy papírformákkal kibéleljük, belekanalazzuk a tésztát, és 20-25 perc alatt megsütjük.

(a recept kiindulópont a Muffin c. füzetben található)

1 megjegyzés:

Doctor Pepper írta...

másnap azért mégis inkább cirkuszba vittük őket?:):) 10 pont:)