2009. november 3., kedd

Zotter csokoládé, gyárlátogatásA különleges ízesítéseiről, bizarr ízkombinációiról neves Zotter csokoládék nálunk is kaphatók a jobb csokiboltokban. A kézi gyártású osztrák csokoládék rövid idő alatt tettek nagy népszerűségre szert, mára már valóságos kultuszuk van. Hogy ez jogos-e, vagy sznobéria, mindenki döntse el maga, de a csokigyár megér egy látogatást, rengeteget tanulhatunk a kakaóbab feldolgozásáról (és középiskolai munkára nevelés jegyében telt csokoládégyári dolgos napokat is mindenképpen felülmúlja).

Jártunk már a Zotternél, két évvel ezelőtt írtam is róla a másik blogon, akkor a gombás csokoládékra fókuszáltam. Háromféle gombás csokoládét kóstoltunk, idén csak egyfélét lehetett kapni közülük, a szarvasgombásat. Két éve nem jutottunk be a gyárlátogatásra, mert rengetegen voltak, komplett japán turistacsoportok, nem volt türelmünk kivárni, míg bejuthatunk, és kedvünk sem volt a tülekedéshez, no meg a német nyelvű idegenvezetés sem adott volna túl sokat. Most is sokan voltak, népszerű ez a hely, de mivel folyamatosan engedik be a látogatókat, jól eloszlanak.

Audioguide (magyar nyelven is!) kalauzol végül bennünket az üzemen, minden munkafolyamatot bemutatva. Az üzemrésztől persze hermetikusan el van választva a látogatói rész, de az üvegfalakon keresztül mindent jól szemügyre vehetünk, és az egyes állomásokon mindent megkóstolhatunk a kakaóbabtól kezdve a nyers csokoládémasszán keresztül a kész csokoládékig. Akit a csokoládé és a csokoládégyártás komolyan érdekel, mindent megtudhat róla. Néhány érdekesség, a teljesség igénye nélkül:
Zotteréknél akár 100 tonna kakaóbabot is raktároznak egyszerre.

Az összes kakaóbab, amit felhasználnak,  bio és fairtrade áron vásárolták.

A kakaóbabban 700 féle aroma van, és ez csak azoknak a száma, amiket eddig sikerült kimutatni, a valós szám valószínűleg 1000 fölött van.

A kakaóbabot 125-140 fokon pörkölik, a világosabb csokoládékhoz rövidebb ideig és kevésbé intenzíven.

A kakaóbab természetes zsírtartalma 50 %

Zotterék nyersanyag raktárában 400 féle hozzávaló található (pl. egzotikus fűszerek, diófélék, gyümölcsök).

A Zotter csokoládék minimum 4, maximum 7 rétegből állnak. A rétegeket kézi munkával viszik fel egymásra.

A nyers, folyékony csokoládétól kezdve a különböző kakaótartalmú csokoládémasszákon, a forró csokoládén keresztül, a kész táblás termékekig, minden megkóstolható. Az elővigyázatosság ajánlott, a mohóbb, nem elég önkontrollt gyakorló vendégek igencsak megjárhatják.

Csak néhány a kóstoló helyszínek közül, a rézgömbben apró bonbonokat forgatnak (balleros)

Ha a sok csokoládé után még esetleg vásárolni is szeretnénk, a csokoládétúra végén vár a csokoládébolt. A kóstolástól teljesen eltelve csak kötelességtudatból vásároltam két csomag 70%-os főzőcsokoládét, a közelgő őszi-téli ünnepekre tekintettel, és kíváncsiságból szalonnás csokoládét (nem érezni benne, a kávé a domináns) és amerikai ihletésű peanutbutter-ketchup ízesítésűt (meglepően finom). Ezek a kóstolási választékban nem voltak benne.


Összegzés: Csokoládékedvelőknek erősen ajánlott program, gyereknek, felnőttnek egyaránt. A Karcsi és a csokoládégyár c. regény rajongóinak pedig egyenesen kötelező.
Zotterék marhái.


Zotterék és egy kis kóstoló a művészetből.

Nincsenek megjegyzések: