2009. november 25., szerda

Gesztenyés-édesburgonyás lasagne

Az eredeti lasagne-hoz nem sok köze van, de mégis minek nevezhetném a lasagne lapokkal készült rétegezett egytálételt. Édesburgonya helyett sütőtökkel is jó lehet, bár az édesburgonya állaga tömörebb, jobban egyben marad. Friss tésztalapokkal készült, szárazból több, hígabb besamellel készíteném. Főételként salátával három személy jól lakhat belőle, hús mellé köretként kétszer ennyien is. Egy 16x26x6 cm-es edényben sütöttem.

Hozzávalók:

40 dkg édesburgonya
20 dkg főtt gesztenye
2/3 csomag friss lasagne tésztalap
5 dkg vaj
4 dkg liszt
1/2 liter tej

bors
frissen őrölt szerecsendió
4 dkg Grana Padano
3-4 dkg gorgonzola

vaj az edény kikenéséhez

Az édesburgonyát meghámozzuk, fél centis kockákra vágjuk. A gesztenyét kisebb darabokra törjük/vágjuk. Megreszeljük a sajtot.
Az 5 dkg vajból 4 dkg liszttel és a fél liter tejjel besamelt* főzünk, sóval, borssal, kevés szerecsendióval ízesítjük.
A sütőedényt vajjal kikenjük és összeállítjuk a lasagnét:
Az edény aljára tésztlapokat fektetünk, rászórjuk az édesburgonya és a gesztenye harmadát, ráöntjük a besamel negyedét, elsimítjuk, és megszórjuk a reszelt sajt harmadával. Ezt még kétszer megismételjük, majd az egészet tésztalapokkal befedjük, a tetejére öntjük a maradék besamelt, és rámorzsoljuk a gorgonzolát.
180 fokra előmelegített sütőben letakarva fél órát sütjükj, majd takarás nélkül még 10 percet, hogy kicsit megpiruljon a teteje.



*A besamelhez egy kis lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, és egy percig kavargatjuk, míg elkezdjük érezni az illatát, de még nem pirul. Folyamatos keverés mellett vékony sugárban beleöntjük a tejet, felforraljuk, néhány percig főzzük, míg besűrűsödik.

Nincsenek megjegyzések: