2009. november 12., csütörtök

Csokoládéfelfújt sóskaramellszósszal

Könnyű, gyors csokoládés receptből sosem elég. Mamma legegyszerűbb csokoládés süteményét már számtalanszor elkészítettem, ez a recept is tulajdonképpen annak egy változata. Egy korábbi Olive magazin mellékleteként érkezett a 30 ellenállhatatlan csokoládés recept, azok egyike.
Nem tévedés, magában a tésztában nincsen cukor, a karamellszósztól fogja megkapni édességét. Az eredeti recept ugyan két nagyon nagy csipet sópelyhet ír, szerintem ennek másfél-kétszerese is mehet bele, de mindenki döntsön ízlése szerint.

Elkészítés (6 személyre):

20 dkg étcsokoládé (70%-os)
2 ek vaj
6 tojás
15 dkg barnacukor
1,5 dl tejszín
2 nagy csipet sópehely

+ vaj a formák kikenéséhez

A sütőt 180 fokra (légkeverésen 160) előmelegítjük. Az étcsokoládét és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egyesével a csokoládéhoz adjuk, habverővelalaposan elkeverjük. A fehérjéket habbá verjük, és adagonként a csokoládés masszához keverjük.
6 db ramekinformát kivajazunk és belekanalazzuk a csokoládés masszát. 12-13 percig sütjük.
Közben a cukrot egy teáskanálnyi vízzel kis lángon felolvasztjuk, megkaramellizáljuk. Óvatosan hozzáadjuk a tejszínt és a sót, elkeverjük, kevergetve 1 percig kis lángon főzzük.
Az elkészült szuflék tetejébe kanállal kis lyukat vájunk, beleöntünk egy kevés karamellszószt, azonnal tálaljuk. A megmaradt karamellszószt kínáljuk hozzá.


4 megjegyzés:

Rossamela írta...

ÚÚÚÚ, ez gyilkos!
Kénytelen leszek kipróbálni. Már csak a ramekinforma hiányzik, de megoldom.

marmalade írta...

Az én szemem is megakadt ezen a csokifelfújton!

gren írta...

ez őrült jó lehet!

chriesi írta...

Mmmmm csúcs!