2009. október 24., szombat

Vaníliás birskompótMég a nyáron vettem meg Sophie Grigson Country kitchen című könyvét, de akkor nem nagyon volt időm a lapozgatására. Sophie Grigsont régóta kedvelem, bár csak egyetlen kicsi könyve van tulajdonomban, a Penguin 60 penny-s sorozatából a "from Sophie's table", de a neten, angol konyhamagazinokban gyakran találkozni receptjeivel. Ebben a könyvében 120 szezonális recept található. A nyáriakról erre az évre ugyan már lemaradtam, de az ősziek, téliek még előttem állnak, kedvvel forgatom a szép képekkel, többségében egyszerű receptekkel teli könyvet. Egy kicsit emlékeztet Nigel Slater The Kitchen Diaries című könyvére, egy év sütésének-főzésének receptjeit örökíti meg, egy vidéki konyhában.  A fő alapanyagok kertben és a környéken frissen termő zöldségek, gyümölcsök, meg az éppen hozzáférhető hús- és halfélék.

Az idei első birsszállítmányból készült el a könyvből az első recept, a vaníliás birskompót. Időigényes recept, másfél-két óra kell a főzéshez. A birs természetesen jóval rövidebb idő alatt megpuhul, de ha szeretnénk, hogy a kompót gyönyörű sötétrózsaszín-vöröses színt kapjon, érdemes ennyit rászánni. Vigyázat, nagyon édes lesz! Vaníliafagylalt mellé tálalhatunk belőle két-három gerezdet, a kompót leve szódával higítva italként is fogyasztható.

Hozzávalók:

1 kg birsalma
1 rúd vanília
40 dkg kristálycukor
6 dl víz

A birsalmát 8 gerezdre vágjuk, a csumáját kivágjuk, meghámozzuk. Egy lábosba tesszük, ráöntjük a vizet és a cukrot, összekeverjük. A vaníliarudat kettévágjuk, a magokat kikaparjuk, és a rudakkal együtt a birshez adjuk, az egészet összekeverjük.* Zsírpapírból kivágunk egy akkora kör, mely megfelel a lábos átmérőjének, és rásimítjuk a birsalmás szirup tetejére (erre azért van szükség, hogy a szirup ne sűrűsödjék be és égjen le) amennyire csak lehet, kiszorítjuk alóla a levegőt. Nagyon kis lángon csendesen másfél-két órát forraljuk, míg szép színt kap. Hűtőben több hétig eláll.

*A vaníliamag java része a felszínre úszik, és úgy tűnik, véglegesen rátapad a zsírpapírra, de ne aggódjunk, később elvándorolnak onnan.3 megjegyzés:

starfokker írta...

áhá, szóval így lesz szép rózsás a birsalma. most már minden világos:)

Polimer írta...

Próbáld ki úgy, hogy a cukrot kiváltod juharsziruppal és dobsz bele egy kisebb friss babérlevelet.

Zsuzsa írta...

Bizony, eddig az enyimek is sápadtak voltak, no de majd mostantól! :)

Polimer, friss babérlevél sajnos nagyon régen volt a kezemben, de az ötletet elraktározom!