2009. október 26., hétfő

Kéksajtos sütőtöktortácska



A sütőtök édessége és a kéksajt sóssága, pikánssága adja ennek az előételnek az érdekességét. Ha keskenyebb, magasabb formában sütnénk, felfújt lehetne. 12 cm átmérőjű formát használtam hozzá, így szinte minden falathoz jut egy kevés a sajtból. Ha valaki nagyon szereti a kékpenészes sajtokat, ennél többet is tehet rá, de nem érdemes túlzásba vinni, ne legyen túl domináns. Ha a tököt nagylyukú reszelőn lereszeljük, hamarabb elkészül, én most inkább darabokra vágtam, ne legyen túl lágy, egynemű a tortácska állaga.

Hozzávalók (2 személyre):

10 dkg sütőtök (héja nélkül)
2,5 dkg liszt
2 tojás

2 ek tejszín
1 ek apróra vágott snidling
2 dkg kéksajt

vaj a forma kikenéshez

A sütőtököt vékony, apró darabokra vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját összekeverjük a tejszínnel, és a liszttel és a sóval együtt a sütőtökhöz adjuk, összekeverjük. A fehérjét habbá verjük, és a sütőtökös masszához keverjük. Óvatosan beleforgatjuk az apróra vágott snidlinget.
A kéksajtot összemorzsoljuk és a tészta tetejére szórjuk.
A formákat vajjal alaposan kikenjük, beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 12 percig sütjük. Azonnal tálaljuk.




Korábbi sütőtökös receptjeim:

2 megjegyzés:

Rossamela írta...

Ez nagyon jó lehet. Érdekes, nem jutott eszembe kéksajttal párosítani a sütőtököt - pedig miért is ne. Ki fogom próbálni.

Zsuzsa írta...

Finom, érdemes, persze nem egy nagyon erőteljes, túlérett darabbal.