2009. augusztus 4., kedd

Szilvás pite (tej- és tojásmentes)


A klasszikus tej- és tojásmentes almás pite receptje a tészta, itt azonban csak egy rétegben, a gyümölcs alatt. Egy 30 cm-es formában sütöttem, így a tészta és gyümölcsréteg vastagsága körülbelül megegyezik, aki a vékony tésztájú fajtát szereti, ugyanennyi gyümölcshöz a receptben megadott tésztamennyiségnek csak a felét készítse el. Vagy dupla mennyiségű gyümölccsel süssön egyből kettőt, el fog fogyni. Főleg az első, a vastagabb tésztájú változathoz érdemes 1-2 gombóc fagyit (pl. vanília), vagy valamilyen hideg mártást kínálni. (Tej- és tojásmentes vaníliafagylalt receptje remélhetőleg hamarosan).
Tejmentes margarin helyett, aki nem szorul rá, természetesen vajjal is elkészítheti.

Hozzávalók (egy 30 cm-es formához):

25 dkg simaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
csipet só
10 dkg cukor
15 dkg tejmentes margarin (pl. LIGA)
kevés hideg víz
70 dkg szilva
3-5 ek barnacukor a szilva édességétől függően

A kétféle lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a margarint, összegyúrjuk a liszttel, morzsás állagú tésztát kapunk. Annyi hideg vízzel összegyúrjuk, hogy kemény, nem ragacsos tésztát kapjunk, és lisztezett deszkán kinyújtuk, és a kikent formába helyezzük, legyen egy kis pereme is.
A szilvát megmossuk, megszárogatjuk, kimagozzuk és apróra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a cukorral, majd a tésztára öntjük, elsimítjuk.
180 fokos sütőben (légkeverésen) 35-40 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések: