2009. augusztus 7., péntek

Gyümölcsös lepény

A 90-es évek első felének egyik első modernebb szakácskönyvsorozata volt az Officina Nova kiadó Nova szakácskönyvek sorozata, főként német kiadványokat fordítottak, de pl. a Házi befőzést Frank Júlia írta.
A sorozatból annak idején több kötetet is megvettem, legnagyobb hasznát az Édességeknek vettem, sok receptjét készítettem el, mindig sikerrel. A citromos habos torta vagy az óbécsi puncstorta pl. kedvencek voltak éveken át, de az egyszerűbb süteményreceptek is mind jól működtek. Ma már ritkán veszem elő, de azért időről-időre lekerül a polcról. A legutóbb egy születésnap alkalmából, amikor kifejezetten az idősebb korosztály kedvére való receptet keresetem benne, ami azért mégis új a megszokott kedvencekhez képest. Az eredeti recept áfonyát és banánt használ, én bogyós gyümölcsöket vegyítettem, áfonya, szeder és ribizli került bele, illetve tejmentessé lett alakítva.

Hozzávalók (egy 24 cm-es formához):

a tésztához:

25 dkg liszt
12 dkg hideg tejmentes margarin
5 dkg cukor
csipetnyi só
1 tojássárgája

a töltelékhez:

3 tojásfehérje
10 dkg feketeszeder
20 dkg ribizli
20 dkg áfonya
5 dkg cukor

egy tojássárgája és kevés víz a megkenéshez

A vajat a liszttel, a cukorral a sóval és a tojássárgájával összemorzsoljuk, gyorsan összegyúrjuk. Ha esetleg nem áll össze, nagyon kevés hideg vizet tehetünk hozzá. 1 órára hűtőbe tesszük (előző este is elkészíthető).
A gyümölcsöt megmossuk, megszárogatjuk. A tojásfehérjéket habbá verjük, összekeverjük a gyümölccsel.
A tésztát ketté vesszük, az egyik felét kinyújtjuk, kibélelünk vele egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformát, pereme is legyen. Beletöltjük a gyümöcsös masszát.
A másik darabból egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a nagyobb darabot kinyújtjuk, a gyümölcstetejére tesszük, a széleket összenyomkodjuk. Kinyújtjuk a kisebb darab tésztát is, szaggatóformával díszeket vágunk ki belőle és elrendezzük a lepény tetején. A lepény tetejére egy kis lyukat szúrunk, hogy a gőz távozhasson. A biztonság kedvéért egy alufóliából alakított kis "kéményt" beledughatunk. Végül az egészet megkenjük a tojássárgája és a víz keverékével. 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Vaníliafagylalttal tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések: