2009. július 15., szerda

Gyömbéres-citromos szóda



A nyár alkoholmentes slágere nálam, leszorította az első helyről a mentaszörpöt. A hétvégi kerti partin debütált, sikerrel, jó nagy adag elfogyott belőle. Aki szereti a gyömbért, imádni fogja, aki viszont nincs oda érte, jobb, ha elkerüli, nagyon gyömbéres, pikáns, enyhén csípős. Szénsavmentes vízzel sem rossz, de a legjobb klasszikus, jól behűtött szódával. A Canada Dryra és társaira nem hasonlít.

Hozzávalók (kb. 2 liter lesz belőle):

25 dkg gyömbér
2 citrom (lehetőleg kezeletlen)
60 dkg cukor
2 liter víz

A gyömbért meghámozzuk, megmossuk, megszárogatjuk és vékony karikákra vágjuk. A citromot vékonyan meghámozzuk, a levét kinyomjuk. Egy lábosba öntünk két liter vizet, hozzáadjuk a cukrot, a gyömbért, a citromhéjat és a citromlevet. Felforraljuk, majd kis lángon fedő nélkül 30-35 percig főzzük.
Leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd ízlés szerinti arányban szódavízzel higítjuk. Mivel nincs benne tartósítószer, hűtőben kell tartani (kb. 2 hétig áll el), de egyébként is hidegen jó. Néhány jégkocka sem árt neki.

A főtt gyömbért és citromhéjat ne dobjuk ki, magában is finom elrágcsálni, vagy desszertekhez használhatjuk fel.

(a júliusi mini olive receptjéből indultam ki)

Nincsenek megjegyzések: