2009. június 6., szombat

Kétrétegű citromos sütemény

Mindig is szerettem volna közelebbről megismerkedni a self-saucing puddinggal, csak valahogy soha nem vettem hozzá a bátorságot. Pedig az első receptet már több mint 10 éve kinéztem a Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyvben, ott egy csokoládés verzió található.
Míg mi itt Kelet-Európában fáradságos munkával külön elkészítjük a süteményt, majd a szószt hozzá, ha marad energiánk, boldogabb helyeken, ahol a fű zöldebb, és a kerítés is kolbászból van, ezt az édesség saját maga elvégzi, azaz önszószozza magát. A brit háziasszonyok eközben minden bizonnyal kedvteléseiknek hódolnak.
A sütemény valóban nagyon kellemes, nagyon citromos, és emiatt nagyon finom. Felül egy piskótához hasonló könnyű réteg helyezkedik el, míg alatta egy sűrű, folyékony citromos réteg. Forrón kell fogyasztani, ha kihűl, valamennyire megdermed, de még úgy is kellően tocsog az alsó rész.
Közeleg a málnaszezon, egy nagy kupac friss illatos málna kiváló kísérője lehet.

Hozzávalók:

5 dkg vaj
15 dkg cukor
1 citrom (lehetőleg kezeletlen) reszelt héja
1 dl frissen facsart citromlé
3 tojás, szétválasztva
5 dkg liszt
2,5 dl tej

A vajat, a cukrot és a citromhéjat robotgéppel vagy elektromos habverővel alaposan elkeverjük. Adagonként hozzáadjuk a tojássárgáját, a citromlét, a lisztet és a tejet, elkeverjük.
A tojásfehérjét nem túl kemény habbá verjük, és két részletben a citromos keverékhez adjuk, elkeverjük.
Egy hőálló üvegtálat vagy egy szuffléformát kivajazunk, beleöntjük a masszát. Egy tepsibe forró vízet öntünk, ebbe állítjuk a formát. 180 fokra (légkeverésen 160 előmelegített sütőben 45 percig sütjük.

(Recept: BBC, Good Food)

2 megjegyzés:

florentine írta...

De jó, hogy van citromos változata is, ezt nem is tudtam! Én "csak" kb. 2 éve rakosgatom, szintén a csokis változatot:-) A télen többször is eszembe jutott, aztán csak elmaradt mindig.

Forrón kell fogyasztani - akkor csak annyit csináljak, amennyi azonnal elfogy, vagy azért hidegen is "ehető"? (pl. J. O. citrompudingja nekem határozottan jobban ízlett hidegen, kicsit összeérve.)

Zsuzsa írta...

Hidegem is teljesen jó, a maradék egy éjszakát a hűtőben töltött.