2009. június 28., vasárnap

Cukkínis, fenyőmagos lepény


Egyszerű, gyors, könnyen elkészíthető nyárias lepény. A fenyőmag sokat dob rajta, nem érdemes lehagyni, bár tudom, egyre drágább. Főételként (salátával), köretként (sült csirke mellé) és büféasztal részeként is bevált, sokoldalú darab. Az eredeti recept különféle cukkínik vegyítését ajánlja, én is reménykedtem, hogy a sárga cukkínis bácsi kinn lesz már a piacon, de sajnos még nem volt, pedig mutatósabb lenne úgy a lepény.

Hozzávalók:

2 ek olívaolaj
2-3 kicsi cukkíni
250 g rikotta
2 tojás
1 csokor bazsalikom
szerecsendió
70 g grana padano
1 gerezd fokhagyma
50 dkg leveles tészta
5 dkg fenyőmag

A cukkínit vékony szeletekre vágjuk. A bazsalikomot felaprítjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk, a sajtot lereszeljük.
Az olívaolajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és a cukkíniszeleteket megpirítjuk rajta (ha szükséges, több adagban).
A rikottát elkeverjük a tojással, belekeverjük a bazsalikomot, a fokhagymát, a sajt felét és kevés szerecsendiót reszelünk bele.
A tésztát kb. 40 cm átmérőjű körré nyújtjuk, megkenjük a rikottás masszával, körben kb. 2 centiméternyi sávot szabadon hagyunk. Elrendezzük a cukkíniszeleteket a rikottán, megszórjuk a maradék sajttal és a fenyőmaggal, a tészta szélét körben ráhajtjuk a rikottára. 180 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Hidegen, melegen, forrón is finom.


(recept: Good Food, július - az eredeti recept kétszer ennyi rikottát és tojást használ ennyi tésztához, úgy is érdemes lehet kipróbálni, akkor jóval tartalmasabb lepényt kapunk)

Nincsenek megjegyzések: