2009. május 8., péntek

Rikottatorta rebarbarával



Elkezdődött a rebarbaraszezon. Múlt héten 800 Ft-ért láttam elég szerény csokrot a piacon, remélem, megy lejjebb is az ára. Szerencsére nem vagyok a piacira rászorulva, az elmúlt két évben jelentősen bővítettük a rebarbaraültetvényt, ennek idén már meg kell hoznia gyümölcsét. Úgy látom, egyelőre a zöldszárúak vannak nálunk többségben. Nagyon, frissítő desszert ez a sütemény, ha van türelmünk várni, másnap, hidegen, még finomabb. A rebarbara meglehetősen savanyú, így elég jól ellensúlyozza a rikottatorta édességét, de azt hiszem legközelebb még így is ki fogom hagyni belőle a cukrot (a rebarbarás részhez kell a megadott mennyiség). Az eredeti recept szerint muffinformában készül, így helyes egy személyes adagokat kapunk, én 20 cm-es tortaformát használtam, és szeletelve tálaltam.


Hozzávalók (6 személyre):


25 dkg rikotta
1 nagy egész tojás, plusz egy tojássárgája
3 ek tejföl
2 ek cukor
2 ek akácméz
2 ek tejszín
csipet só
1/2 tk reszelt citromhéj

40 dkg rebarbara (tisztított súly)
5 ek cukor
1/2 tk rizsliszt vagy étkezési keményítő

vaj az edények kikenéséhez

A rebarbarát 1 cm-es szeletekre vágjuk. Az 5 ek cukrot összekeverjük a rizsliszttel, majd beleforgatjuk a rebarbarát. Egy tepsit vajjal kikenünk, és egy rétegben elrendezzük rajta a rebarbaraszeleteket.
A rikottát, a tojást, a tejfölt, a cukrot, a mézet, a tejszínt a sót és a citromhéjat elektromos habverővel alaposan összekeverjük. A tortaformát kivajazzuk, beleöntjük a masszát.
A rebarbarát és a tortát egymás mellett 160 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük (a sütési idő felénél a rebarbarát átforgatjuk). A kész tortácskát 10 percig a formában pihentetjük, majd tányérra borítjuk. 6 cikkre vágjuk és a rebarbarával tálaljuk.

(recept: Epicurious, Gourmet, 2006 május)

2 megjegyzés:

Grenadine írta...

jó az abrosz! és a torta is tecik :)

Zsuzsa írta...

igyekszem! ;)