2009. április 15., szerda

Turbolyaleves

Bächer Iván Íz-lelő című könyvének receptje alapján készült. A könyvhöz szinte lehetetlen hozzájutni, ha csak nem kapjuk kölcsön. Szórakoztató, elgondolkodtató olvasmány, ráadásul segítségével megvalósítottam egy kb. 15 éve dédelgetett tervet. Akkor olvastam először a turbolyalevesről, de egyik tavasz jött a másik után és sosem mertem belevágni (a turbolya meglehetősen rejtélyes ízvilágú, vegyes érzelmeket keltő növény), most már tudom, ez nem volt helyes.
A húsvéti időszak kiválóan alkalmas készítésére, egyrészt ilyenkor van sonkalé, másrészt még jó zsenge, friss a turbolya. Ha a sonkalé túl sós lenne, higítsuk fel vízzel.

Hozzávalók (2 személyre):

1 csokor turbolya
1 ek vaj
1/2 l sonka főzőlé
6 medvehagymalevél
1 tojássárgája
1 pohár tejföl
1 paradicsom
1/2 zsemle
kevés olaj a pirításhoz

A turbolyát apróra vágjuk. A vajat egy kis fazékban megolvasztjuk, rádobjuk a turbolyát, néhány percig pároljuk, majd felöntjük a sonkalével, negyed órát főzzük.
A medvehagymát csíkokra vágjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel. A paradicsomot apróra vágjuk. A tejfölös keveréket elkeverjük egy merőkanálnyi forró levessel, majd az egészet a leveshez öntjük, beletesszük a medvehagymát és egyet forralunk rajta.
Az apróra vágott paradicsomot a tányérokba tesszük, rámerjük a levest, tetejére pirított zsemlekockát szórunk.

A pirított zsemlekockához a zsemlét kis kockákra vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk és kevergetve néhány perc alatt megpirítjuk benne a zsemlét.

4 megjegyzés:

Tintaleves írta...

Turbolya-ügyben még formálom a tudatomat. A mélyhűtöben megbúvó zacskóra elsős gyermekem odáig írta rá a nevet, hogy "turbó". Van értelme és elkerülte vele a problematikus betűket.

Zsuzsa írta...

És egy fél év múlva csodálkozva forgatod, hogy vajon mi lapulhat ebben a csomagban. :)Nem, tudom, hogy tűri a fagyasztást, lehet, hogy szerencséd van, és elveszti az ízét.

Tintaleves írta...

Ajaj, pedig ezt vissza akartam juttatni a forrásához egy alkalmas alkalommal. Úgy emlékeztem, hogy lehet fagyasztani. De lehet, hogy azt a medvehagymára mondtad?

Zsuzsa írta...

A medvehagymát mindenképp. A turbolyáról nem hallottam még, hogy fagyasztanák. Hajítsd ki nyugodtan, nem érték, gyomnövény, minden tele van vele.