2009. április 17., péntek

Medvehagymás kenyér és csipsz


Megsütöttem a GBT-re készült háromszínű kenyér medvehagymás változatát. A recept szinte ugyanaz, csak a tésztájába medvehagyma is került, így külön már nem került hagyma a tetejére. A kenyér frissen is igen finom, ha mégis lenne maradék, kiváló kenyércsipsz készíthető belőle. Ez viszont igen veszélyes, pillanatok alatt elfogy, ha mi szeretnénk jól lakni vele, semmiképpen ne kínáljuk vendégeknek.

Hozzávalók (egy 30x30 cm-es tepsihez):

1/2 kg liszt
1 zacskó porélesztő (7 g)
1 tk só
2 ek olívaolaj
1 ek méz
3 dl langyos víz
1/2 csokor medvehagyma
5 dkg puha sózott vaj
1 paradicsom
5 dkg sajt (nálam most ementáli)

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A medvehagymát apróra vágjuk. A lisztet összekeverjük az élesztővel és a sóval, hozzáadjuk a mézet, az olívaolajat és a vizet és a medvehagymát. Összedolgozzuk, majd simára dagasztjuk (kb. 4-5 perc). Lisztezett deszkán kinyújtjuk, a tepsibe tesszük, és 45 percig meleg helyen kelesztjük.
A paradicsomot karikákra vágjuk, a sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A megkelt tésztába ujjainkkal sok-sok mélyedést nyomunk, és minden lyukba teszünk egy kevés puha vajat. Elrendezzük rajta a paradicsomkarikákat, megszórjuk a sajttal. 180 fokra (légkeverésen, egyébként 200 fok) előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

A kenyércsipszhez az 1-2 napos lepényt nagyon vékony szeletekre vágjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, egy rétegben elrendezzük rajta a szeleteket és 110 fokos sütőben fél órát szárítjuk.

1 megjegyzés:

Tintaleves írta...

És a gyerekkel se küldjük iskolai uzsonnára, ha azt akarjuk, hogy a sajátunknak is jusson. Vagy csináljunk tízszeres adagot.