2009. március 30., hétfő

Nagyon csokis keksz (cookie) - Segítsüti

Ezt a sütit megveheted, neked is szívesen készítek egy tepsivel. Kikiáltási ára 1000 Ft, a kommentekben várom jelentkezésedet. Április másodikán éjfélig lehet megtenni a téteket, a legmagasabb összeget ajánló lesz a csokis finomság boldog tulajdonosa, az érte fizetett pénzből a LEA anyaotthont támogatjuk. Az anyák napi adomány akció részleteit a Segítsüti blogon találhatod meg.

Csokoládérajongóknak ajánlom ezt a süteményt. Bár keksznek nevezem, igazából egy cookie, a magyar háztartási vagy győri édes típusú kekszeknél nagyobb, kövérebb, kívül ropogós, belül puha, tartalmasabb aprósütemény. Sok csoki van benne, a tésztáját is jó minőségű kakaópor dúsítja, nem túl édes. Hogy igazán finom legyen, érdemes jóféle étcsokoládét használni hozzá (nálam most a csoki és a kakaópor is Valrhona). Inkább felnőtt édesség, gyerekeknek valószínűleg jobb tejcsokival, vagy részben tej- részben étcsokoládéval készíteni, kevesebb kakaóval. A teljes kiőrlésű liszt is fontos, jobb lesz tőle a süti állaga (ráadásul azt is mondhatjuk, hogy nagyon egészséges édességet készítettünk), persze ha valaki nem kedveli, sima lisztet is használhat.
A massza meglehetősen sűrű, ragacsos, de azért lehet dolgozni vele. A végén kristálycukorba forgatjuk, így egészen kezelhetővé válik. A kiadagolt ragacsos tészta egyből mehet a cukorba, hogy körben mindenütt bevonja, és máris könnyen lehet formázni.

Hozzávalók (16 db):

7 dkg puha vaj
6 dkg barnacukor
1 tojás
18 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 tk sütőpor
2 ek jó minőségű kakaópor
egy csipet só
2 ek víz
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
5 dkg szeletelt mandula

kristálycukor a forgatáshoz

A vajat és a cukrot elektromos habverővel krémesre keverjük (3-4 perc). Hozzáadjuk a tojást, jól elkeverjük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót és a sót, majd a vajas masszához keverjük, a vízzel lazítjuk. Ragadós, sűrű masszát kapunk.
A csokoládét éles késsel apróra vágjuk, és a mandulával együtt beledolgozzuk a masszába. Egy tányéron kevés kristálycukrot szétterítünk. A tésztából 2 evőkanálnyi adagokat gömbbé formálunk, majd a kristálycukorba forgatva kissé szétlapogatjuk.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a kekszeket sorban belefektetjük (ne érjenek egymáshoz, lehet, hogy egy tepsi nem lesz elég). 180 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben 13 percig sütjük. A kész kekszeket rácsra szedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Jól záródó dobozban sokáig eláll.


20 megjegyzés:

szteri írta...

Véletlenül máshol licitáltam rá, de itt is -
1350

Garffyka írta...

Szia Mézesmadzag, tartom és emelem 1.500-ra.

szteri írta...

1750

Garffyka írta...

2.000
Szeretjük a csokit :-)

szteri írta...

de mi is
2250

Zsuzsa írta...

Köszönöm, jó lóra tettetek ;), kizárólag kötelességtudatból most teszteltem egy darabot, és még hatnaposan is jó. :)

anyamanya írta...

Hohó, de én is itt vagyok ám, 2500-at ajánlok, hogy csokit csokival majszolhassunk! :)

Rossamela írta...

3000!

baba_ írta...

adjunk a csokifüggésnek ;) 3500 :)

Garffyka írta...

vészhelyzet, otthon elfogyott a csokiskeksz :-( emelem 3.800-ra :-)

norico írta...

4000 (Négyezer)

caviar írta...

4500!
caviar

Zsofi foodblogja írta...

5000!
Zsófi&Eloi

Rossamela írta...

5300

Zsuzsa írta...

Köszönöm mindenkinek!!

Ízbolygó írta...

Megcsináltam, frenetikus sikert arattam vele kis vaníliafagyival! Meg is emlékeztem róla emitt. Köszönöm!

Kathleen írta...

a tesom ezt sutotte par napja, igy talaltam ide. az lenne a (koltoi) kerdesem, hogy a kristalycukor helyett vajon barna nadcukor is megteszi-e? mert ugy mar extra uber egeszseges lenne :)

Zsuzsa írta...

Kathleen, fő az egészség! :) Benne eleve barna cukor van, de a forgatáshoz is nyugodtan lehet használni.

Főzőmasina írta...

Megcsináltuk, nagyon fini lett, köszi az ötletet!

Zsuzsa írta...

Örülök! :)