2009. február 26., csütörtök

Parmezános keksz


Ilyen is készült a netgombász farsangra, nem csak gombás, vagy gombaalakú étellel lehet nevezni. A keksz olyannyira nem az én műfajom, hogy emlékeim szerint még sosem készítettem, de mivel egyáltalán nem vészes a dolog, szerintem máskor is hozzá fogok látni. Sose késő elkezdeni.
A TheNewYorkTimes receptjét szinte szó szerint követtem, egyből megduplázva a mennyiséget, így lett két tepsinyi, felvagdosva a kisebb standard fém süteménydobozba pont belefért. Egyszerű a recept, mindent be kell dobálni a robotgépbe, összekeveri, nyújtjuk, daraboljuk, tetejét valamivel (mák, szezámmag, durva szemű só, extra reszelt sajt, akármi) megszórjuk, percek alatt kész. Nincs robotgépem, de a tészta kézzel gyúrva is pillanatok alatt összeáll, bátran vágjunk bele.

Hozzávalók:

5 dl liszt
1 tk só
2,5 dl frissen reszelt Grana Padano sajt (vagy parmezán)
8 ek vaj
1,5 dl tejszín
a tetejére valami szórni való, tetszés szerint

A hozzávalókat a rászórandókon kívül alaposan összegyúrjuk. A tésztát kettévesszük, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, a kinyújtott tésztát tepsire tesszük. Egy késsel a felszínét kissé bevagdossuk/karcoljuk, ahogy majd szét szeretnénk törni/vágni. A tetejét megszórjuk, kissé belenyomkodjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
Gyors, ropogós, finom.

Nincsenek megjegyzések: