2009. január 3., szombat

Quinoa wokban sült zöldségekkelQuinoa - a furcsa nevű mag Dél-Amerikából származik, az általam vásárolt csomag Bolíviából érkezett. A csomagolásról csak annyit tudhatunk meg, hogy glutént nem tartalmaz, és készülhet belőle köret, kása, főétel, desszert. Abszolút jolly joker. Már az inkák is fogyasztották, és nagyon egészséges, egy csomó hasznos mindenféle van benne. Részletes információk pl. itt és itt.

Hozzávalók (2 személyre):

2 dl quinoa
4 dl víz
1 sárgarépa
1 kisebb cukkíni fele
1 pici darab póréhagyma
1 marék mandula
1 ek szezámmag
extraszűz olívaolaj


A quinoat nagyon alaposan leöblítjük, majd a vízzel és egy kevés sóval feltesszük főni. Kb. 20 perc alatt van kész. (ha maradna alatta kevés víz, leöntjük, nekem nem maradt)
Közben elkészítjük a zöldségeket. A sárgarépát meghámozzuk, gyufaszálnyi darabokra vágjuk. A cukkínit gyufaszálnyi darabokra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, a mandulát 3-4 darabra vágjuk.
A wokot füstölésig felhevítjük, kevés olívaolajat öntünk bele, hozzáadjuk a szezámmagot és a mandulát, néhány másodpercig kevergetjük, míg kissé megpirulnak, majd félretesszük. Az olajat újból felforrósítjuk, és a zöldségeket néhány percig alatt folyamatosan kevergetve megpirítjuk benne. Maradjanak roppanósak. Belekverjük a mandulát és a szezámmagot, hozzáadjuk a quinoát is, sózzuk, alaposan elkeverjük, 1-2 percig pirítjuk, majd forrón tálaljuk.

Két személynek könnyű ebédnek magában is elegendő, vagy készíthetünk hozzá még valamilyen zöldségköretet, esetleg egy szelet húst vagy halat.
Nekem ízlett, a ház ura kissé furcsának találta, így mindennapos nem lesz nálunk, de néha-néha biztos elő fog kerülni, főként akkor, ha csak magamnak főzök.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Mézesmadzag!

Köszönöm szépen; nagyon jó a recepted - csupán annyival egészíteném ki, hogy a cukkinit érdemes egy picit később beletenni mint a répát, mert az tökféle lévén hamar megfő.
A quinoa amúgy méltánytalanul ismeretlen növény nálunk, pedig rendkívül egészséges, hiszen sok-sok tápanyag található benne.
Persze az egészséges táplálkozás egyik alappillérének érdemes tekinteni azt is, hogy lehetőleg minden élelmünket képező alapanyagot kishazánkon belülről szerezzük be és abból készítsük ételeinket, mert azoknak a növényeknek energiája illeszkedik leginkább a mienkhez.
Ja és ha megengeded még egy megjegyzés:
Én férfiember vagyok ugyan, de mégis úgy gondolom, hogy a párodat a ház urának nevezned nem igazán kellene, mert bármennyire is uralkodó jellem- ha az egyáltalán - a Te női energiádnak épp olyan erősnek szükséges lennie a házban, mint az ő férfi energiájának, mert ha nem így van, akkor diszharmonikus állapot keletkezik és az az egymással való tartós boldogságotokat is veszélybe sodorhatja!

Szeretettel:
Peter Vijaya Lion