2009. január 31., szombat

Mindent bele! VKF! XXII. - Összefoglaló 1.rész

Bőségesen érkeztek a receptek az egytálételes fordulóra, örülök, hogy a téma sokaknak megmozgatta a fantáziáját. 66 pályázó küldte meg összesen 75 receptjét. Több friss blogost és VKF-es újoncot is köszönthetünk a játékban.
Az egytálétel fogalmát sokféleképpen értelmeztük. Többen vannak, akik ragaszkodtak a klasszikus vonalhoz, minden hozzávaló egyszerre kerüljön a tálba, és főjön vagy süljön meg. Van, ahol az egyes hozzávalók külön-külön is előkészítést igényelnek, hogy utána olvadjanak eggyé a tálban, másoknál csak egy-egy elem igényel előkészítést, aztán minden megy magától. A legtöbb étel nem igényel köretet, de vannak, akik azt is készítettek, míg mások valamilyen kenyérfélét ajánlanak hozzá. Így is jó, úgy is jó, egyetlen olyan megoldással sem találkoztam, ami ne tetszett volna! A kipróbálandó receptek listája nálam hosszú lesz !

(Technikai megjegyzés: az összefoglalót egyszerre, de több részletben teszem fel. A több részlet oka, hogy a blogspot képkezelési koncepciója és az én világom - hogy is fogalmazzam finoman, nem kompatibilis(köszönöm kedves költőmnek a szót). )

A ételeket témánként csoportosítottam. A kategóriák szubjektívek, egy-egy étel több helyre is kerülhetett volna, a vezérfonal az volt, nekem mi ugrik ki legjobban a receptből. Ezért érdemes alaposan körülnézni, ha konkrét receptet keresünk. De elég a bevezetőből, jöjjön is az első adag!

Öt halas vagy tengeri herkentyűs egytálétel született:


Valljuk be, a kanadai konyháról nem sokat hallottunk. Baba (A konyha és én) orvosolja ezt a hiányosságot, bemutatja nekünk az egyik autentikus kanadai gyorsételt, a poutine-t. Ez az étel elsősorban arról híres, hogy igen csúnya, viszont nem bonyolult, gyorsan elkészül, és finom. Alul sült krumpli, rajta nyers sajt, fölül tonhalas szósz - Baba a recepjét teljesen a magyar viszonyokhoz igazította.
Snöcy a pontyot savanyú káposztával párosította. Ez az egytálétel ugyan kissé hosszabb előkészületeket igényel, de biztos vagyok benne, hogy megéri. Ráadásul a káposzta íze az erős halízt is elfedi, így azok is bátran próbálkozhatnak vele, akik nem annyira kedvelik a halat. További tipp: készítsük el ugyanezt az ételt csirkecombbal, a káposztát a bőre alá dugdosva.


Zamat és illat paellát készített, még hozzá életében először. A képek tanúsága szerint nagyon jól sikerült. Többféle tengeri gyümölcs, sőt még Cabanossi kolbász is gazdagítja a hagyományos spanyol rizses ételt. A bejegyzés végén rövid összefoglaló található a paellával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.
Anna a messzi idegenben, a kollégiumi konyhában ütötte össze a halas-gyümölcsös krumplit. Szerencsére Issam tányérja kéznél volt, hogy abból kanalazhassa ki a csípős, sós, édes, savanyú finomságot. A kollégiumi gasztrokalandokat egyébként is érdemes követni!
Gabriella is (a magyar konyha ügyét szívén viselő) kihelyezett külföldi ügynökünk, aki ezúttal titkos sütőben sült fegyverét mutatja be, a brokkolis-lazacos-mozarellás egytálételt. Mivel a hozzávalókból általában van készlete otthon, rohanós napokon mindig bevethető. A vidám, színes ételhez friss bagett vagy pirítós illik.

A halak után következzenek a keleties ízvilágú ételek:


Ízbolygó egyik pályaműve a csirketajine. A sárgabarackos-fűszeres egzotikus marokkói húsétel receptjén túl megtudhatjuk, hogyan készíthetünk házilagos tajine-edény pótlót, miképpen főzzünk kuszkuszt és pácolt sós citromot. Ha Ízbolygónak újra kedve támad tajine-t főzni, konyhámat szívesen felajánlom, és ígérem, nem fogom a hátát csapkodni, finnyáskodni meg pláne nem. Ólálkodni meg amúgy sem szoktam.
A tajine téma másokat is megmozgatott. Lorien tagine híján (senkit ne zavarjon össze az eltérő írásmód, ugyanarról van szó), vasedényben készítette a maga ízlésére, így kapta a marharagu észak-afrikai hangulatban nevet. A hús mellett a csicseriborsó és az aszalt szilva a főszereplő a sok-sok fűszer mellett. Bagett és harissa jár hozzá, én is csípősen kedvelem.


Cserke kumihimózásba kezdett vacsorafőzés ürügyén, s ez a mi szerencsénk, mert így kifogások egész repertoárját tálalja nekünk, hogyan háríthatjuk el éhes és kitartó családtagok követelőzését. Nem lenne persze az aranyszívű Cserke, ha végül nem szánná meg őket, és dobná ripsz-ropsz össze ezt a talán marokkói csirkés-zöldséges egytálat. Az étel elkészítése egyszerű, az egyetlen meredekebb pont a szomszéd medvéjével kapcsolatos, de bizonyos módszerekkel ez a lépés is kiiktatható a folyamatból, hogy hogyan, lessétek meg az Etetőn.
Ági főz, és megint milyen érdekeset, a gyuvecs titkait leshetjük el tőle. 30 receptet olvasott át, hogy megoszthassa velünk a lényeges tudnivalókat a Balkán egyik legjellemzőbb ételéről. Eredetileg birkából készítendő, Ági most sertéskarajjal dolgozott. Saját receptje ráadásul fúziós, a bosnyák és a szerb konyhát vegyíti, bevallom, nem vettem észre a turpisságot.

Alvó sejket kellene a forduló díszvendégének kineveznem, 1 tál étel nevű blogjával megszólítva érezte magát, és elegánsan ebben a fordulóban lépett be a VKF játékba. És mindjárt egy izgalmas, kaukázusi/grúz étellel, a csanahival - még nevét sem hallottam - indít. Nem a gyönge lelkűeknek való figyelmeztet, birka és faggyú az alapok. Még arra is kapunk útmutatót, milyen grúzt bort vegyünk hozzá.
BeckZsu egyik pályaműve is a (közel-)keleties konyha jegyében született, a zöldséges pulykaragu izgalmas fűszerezést kapott. Zsuzsának amúgyis kedvence a zöldség-hús összeállítás. Ezúttal gyömbérrel, borssal, fahéjjal és mazsolával bolondította meg a jóféle zöldségekkel (nyáron használjunk frisset) teli tálat.Nyitottam egy egyedi hozzávalók kategóriát is, ebbe került az egyetlen belsőség és a strucc:


Bár Kisviráginitaly eredetileg máshogy készült, de nem maradt le erről a fordulóról. Ő spontán főzi az egytálételt, így még pont időben meg tudta írni és feltette a blogra. Témája egy korábbi VKF-hez kapcsolódik, akkoriban belsőséges hangulatban ringatóztunk. Korábbi receptjéből kiindulva most csirkeszívet készített rozmaringgal. Ahogy elnézem, az étel addiktív, Kisvirág háromszor is evett belőle. Ráadásul tunkolni is lehet!


Zsuzsi főz, és mi mást is főzne, mint struccot, tevékenységét ámulattal bámulom. Ha nem jutnánk strucchoz (vagy rajtam kívül akad itt még nyúlszívű), marhahússal is helyettesíthetjük a babos-répás egytálban. A recept ínycsiklandó, ráadásul a végén tejföl és kenyér is jár hozzá.Jöjjenek a tökök!


Mindennapi Manna egytökételt készített, hát itt aztán tényleg nem kell sokat mosogatni. Eredetileg füstölt libacombot szánt a tök belsejébe, de be kellett érnie marhahússal, azt hiszem, így is nagyon jó lehet, megéri a plusz időt rászánni a készítésre. Ráadásul vegetáriánus verzióra is kapunk tőle ötletet, receptet, ki lehet választani a kedvünkre valót.Grenadine-t is a tök ihlette meg, úgy látszik, mosogatni ő sem szeret. Grenadine azt mondja, a feta és a sütőtök világbajnok páros, el is hiszem neki, bár még sosem próbáltam.És hogy mi kerül a sütőtöktálba? Rizs, citrom, fokhagyma, feta, rozmaring, és a kihagyhatatlan chili - csak jó lehet! És a sütőtök gömböcskéket még nem is említettem!


Az édesség kategória egyetlen résztvevője:

Az újragondolt máglyarakás nem is lehetne másé, mint a Kísérleti konyha kreatív házigazdájáé, Beatbullé. A ránézésre is igen tetszetős édesség alul puha, felül ropogós, íze a savanykás és az édes ellentétére épít. Kevés munkával, gyorsan elkészíthető, nem csak saját használatra, vacsoravendégségekre is kiválóan alkalmas lehet.


No meg a friss gyümölcs is külön helyet kapott:


Pomme-pomme egy korábbi receptjét, a körtés gratint hangszerelte újra. Krumpli, körte, bacon a főszereplők, belőlük áll össze a belül finom krémes, kívül pirult gratin. Gyorsan összeállítható, de gyorsan is kell dolgozni, nehogy körte és a krumpli megbarnuljon.

7 megjegyzés:

baba_ írta...

Hűha, nem semmi munka lehetett az összefoglaló! Gratulálok, és köszönöm a játékot :)

Beatbull írta...

Köszi szépen az összefoglalót és a forduló megrendezését! Tetszik ez a témakörökre szétszedés, jó ötlet volt így csoportosítani. Vasárnapodra pedig jó pihenést kívánok ;)

Zsuzsi írta...

Nagyon jó lett az összefoglaló, nem lehetett kis munka tematikusan rendezni a recepteket. Köszönöm a jó témát és a játékot.

Zsuzsa írta...

Köszönöm! :)

trinity írta...

Zsuzsa,
én is csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy emelem kalapom, nagy munka volt így rendszerezni és kísérőszöveget szerkeszteni minden ételhez!
Köszönjük a jó játékot!!!

Pomme Pomme írta...

Derék munka volt, Zsuzsa! Köszönjük! Külön öröm, hogy a kategorizálás miatt már az első összefoglalóba kerültem, mert az ABC-sorrend miatt máskor mindig a végefelé vagyok. :)))

Viszont a receptözönben találtam egy pici hibát: Snöcy második linkje nem jó!

Zsuzsa írta...

Pomme pomme, köszi, már javítottam is! :)