2009. január 31., szombat

Mindent bele! VKF! XXII - Összefoglaló 2.rész

Az összefoglaló folytatódik, ebben az adagban a főként babos, káposztás ételek következnek.

Tehát a csicseriborsó, bab, lencse kategóriában ily bőséges és sokszínű a felhozatal:

Citromfű a Zsannamannán babgulyást készített galuskával a családi ebédre. Ehhez az ételhez egyébként is szép emlékek kötik, a debreceni Vörös Csillag húsboltban fogyasztott édesapjával sűrű, kanálmegállítós babgulyást. Ha valakinek van friss információja arról, megvan-e még a húsbolt (sejtésem szerint csakis álnéven), és kapható még a babgulyás, ne habozzon megosztani Citromfűvel!


Chilii&Csoki római tálat használt a burgundi húsos, babos tál elkészítéséhez. Szépen mosolygott a hentesre, így jóképű, sovány oldalashoz jutott, de füstölt hús, vagy tarja is kerülhetne az edénybe. Az egytálétel igényel ugyan egy kis előkészületet, de aztán szépen fődögél magában 2-2 és fél órát a sütőben, akár el is mehetünk otthonról. Ha telefonnal is ilyen kép készült, milyen lehetett a modell, csak sóhajtozom!



Dibbuknak nem csak azért jött kapóra a felhívás, mert az egytálétel a világ legpraktikusabb fogásfélesége, de végre slow cookerjével is eldicsekedhet. A főzőalkalmatosság tippjét egyenesen Csányi Vilmostól szerezte, annyit mindenesetre elárulok, hogy nem a Kis etológia III. című könyvből. A szerkentyű, nem ámítás, tényleg lassan főz, öt órán át készült benne az étel, és utána még melegen is tartotta. Az edényhez mellékelt receptből készült a chili con carne, amit Dibbuk még kicsit fel is turbózott kukoricával, majd a végén sajttal, tejföllel.


Gabojsza konyhájában (Anya, ez isteni!) Fűszeres Eszter nyomán sólet készült. Ez a sólet ugyan tréfli, de ki tudna ellenállni a saját készítésű füstölt sonkának és a sertésnyelvnek, persze, hogy bele akartak kerülni a 17 literes edénybe, hogy aztán hét órán keresztül szép csendesen sülhessenek a többi hozzávalóval együtt. Igaza van Gabojszának, nem egy könnyű étel, de számít ez ebben az esetben?




Rossamela sienai parkolósövény ihlette paradicsomos bab-gabona egytálételének titkos hozzávalója a parmezánhéj (ezentúl senki ne dobja ki!), ez emeli a római tálba kerülő sokféle babot, árpát, tönkebúzát (figyelem, még egy titkos elem, Olaszországban farro néven szerezhetjük be) és zöldségeket új magasságokba.



Szerencse, hogy Napmátkát rábeszélte párja, induljon ezen a VKF-en, kár lett volna, ha lemaradunk erről a nagyon részletesen leírt finom csülkös babgulyásról. Kezdőknek alaprecept, haladóknak is igen hasznos. Én eddig a babgulyást egész másképp készítettem, de most ezen a módon is ki fogom próbálni. A koronát a mindig frissen készülő házi csipetke teszi fel , a füstölt csülköt a szerencsések házi komjáti tormával falatozhatják. Míg a gulyás fő, szabadidőnk is akad bőven, melyet Napmátka részben adójogszabályok tanulmányozásával töltött, nos, én azt hiszem, más elfoglaltságot fogok választani. :)


Trinity (aki már a Zamat és illat blog boldog tulajdonosa) receptjét még a közös időkből Max publikálta. Ez a light babgulyás szárnyasokból készült, így a négylábúakat nem kedvelők is szívesen fogyasztják. A szárnyashús ebben az esetben erősebb fűszerezést igényel, figyeljünk erre. Chilipaprika is kerülhet a tányérba, friss kenyérrel, pogácsával zimankós téli napokon különösen ajánlott.


Max konyhájában lencsés-kolbászos egytál is készült. Feles borsó és lencse együtt kerül a fazékba, ötletes megoldás. Zöldségek, kolbász (vagy bármilyen füstölt hús, csülök), fehérbor és provanszi fűszerkeverék kerekítik ki az ízeket. Max szerint, és ő csak tudja, a férfinép vevő lesz rá.





Renáta a Lét-tudatos konyhából egy igazán gyors ételt ajánl nekünk. 30 perc alatt elkészül a babos-bulguros vegetáriánus egytálétel, gyermekeseknek, túlórázóknak is életmentő lehet. Alapesetben csak víz és ötféle hozzávaló szükséges hozzá, de kedvünk szerint ízesíthetjük pirospaprikával, vagy különféle fűszerekkel.



Sylvia (KM konyhája) Írországból blogol és portugál egytálételt készített sertéshússal, babbal és chorizóval első VKF-jére. Tudnak élni ezek a portugálok, sertéshasalja, szalonna, sonka, chorizo (nem is kevés) kerül az edénybe a sok bab, zöldségfélék mellé. Készíthető tűzhelyen is, úgy gyorsabb, ha sütőben sütjük, szánjunk rá 2-2,5 órát.



Garffyka egyik receptje a kreol paszulyos-rizses húsgombóc (ez a poszt második felében található). Paszulyos (kétféle!)-rizses alapon ücsörögnek a csinos marhahúsgombócok. Szárzeller híján frappánsan kukoricát használt, nem hinném, hogy kárára vált az ételnek. Ráadásul paradicsomos és paradicsomtalan változat is készülhet belőle , nem lehet megunni. Pláne, ha még egy kis friss chilivel is megvadítjuk, ahogy Garffyka és Manapó tették.


Babos szekció lezárva, jöjjenek a káposzták, kelek, és miegyebek:


Duendétől toroskáposztája kapcsán sok érdekességet megtudhatunk. Áldos és üstöny, ha nem ismernétek ezeket a szavakat, feltétlenül nézzetek körül Duendénél. Elöljáróban csak annyit, a sámángyakorlatú ősi magyar vallásrendszerrel kapcsolatosak. Ez a toroskáposzta a világ legegyszerűbb egytálétele, feltéve, ha van kéznél jóféle, házi készítésű savanyú káposzta. Három hozzávaló (köztük zsiradékként csakis disznózsír, sosem olaj), frissesség, meg egy kis idő szükségeltetik elkészítéséhez.

Nana (Vegasztrománia) nem csak új ételt, új szót is alkotott. Krumplipaplan fedi az alul egyéb zöldségek társaságában megbúvó kelbimbót a gardener's pie-ban . Nana a finom bordeaux-i bort nem csak az ételben használta, hanem nagyon helyesen, hozzá is kortyolgatott. Tetszik az egy adagos tálalás, vendégségben is jól alkalmazható.







Palócprovance-tól nem csak egy receptet, hanem egy újabb definíciót is kapunk az egytálételre, köszönöm. Azt is meg kellett tudnom, hogy a töltött káposzta eredetileg főzeléknek számított, érdekes. Igaza van Pp-nak, méltatlanul fekete bárány a kelkáposzta, mindig gondolokodom, ki veszi meg a piacon azokat a hegyeket, amikor én senkit nem ismerek, aki megenné. Én bezzeg szívesen megkóstolnám ezt a rakott kelt!.


Szerencsére Mindennapi Manna (Égigérő paszuly) is kedveli a kelkáposztát, és leveleskel híján ebből készítette el a majdnem eredeti grünkohlt. Németországban az egytálételek nagyon kedveltek, és a mi főzelékeinkhez hasonlítnak, mint ahogy ez az étel is a kelkáposztafőzelékre. Tény, ami tény, annál ínycsiklandóbbnak látszik. Tetejére sült kolbász, vagy virsli kerül.






A Nokedliblogon paradicsomos káposzta készült. Nosztalgia, napközis éveim megédesítője, a régi kedvenc! Azóta sem főztem , nem is ettem, úgysem lenne olyan, mint az a valamikori. Gyanús nekem ugyan, hogy Nokedliéjé nem olyan, mint a menzai, árpagyöngy, csípős paprika, petrezselyem is szerepel benne, de bízom benne, hogy 30 év alatt fejlődött annyit az ízlésem, hogy így elkészítve még jobban élvezzem.





Morri blogja még csak egy hónapos, de máris lelkes résztvevője a játéknak. Itt ugyan nem az eredeti pályaművet láthatjuk, de szerencsére még időben beugrott helyette a székely kacsa. Vagy sváb? A lényeg, hogy savanyú káposzta mindenképpen kerül bele a kolozsvári szalonna, bőrös kacsamell és árpagyöngy mellé. Sváb és székely kacsa szakértők jelentkezését várja Morri, és persze mi is!




Vöröskáposztával párolt csirkecombbal győz meg minket Mamma (Dalla cucina, per te) arról, hogy mostantól kezdve ne csak köretként tekintsünk erre a káposztafélére.Mamma nem sajnálta a sok sok vörösbort (követendő) az észak-olasz ihletésű egytálételtől, melyre a végén dió és balzsamecet is került. Fehér kenyérrel és testes vörösborral a legjobb fogyasztani.



Egy rádióbeszélgetésnek köszönhetjük, hogy Ecet és olaj ezt a receptet is beküldte, eredetileg csak egy másikkal készült (az a húsos szekcióban található). Fűszeres savanyúkáposztaágyra kerülnek a pácolt tarjaszeletek a római tálban. Krumplipürét kínálhatunk hozzá.





Marjan (Enni jó! Főzni jó?) hozzám hasonlóan nem egy egytálétel készítős valaki, ezért fejtörést okozott neki a kiírás. A feladatot mégis remekül megoldotta csirke és káposzta párosításával. Az ételnek a tejföl és borsikafű kölcsönözhet pikánsságot, egyszerűen, gyorsan elkészül, remek hétköznapi vacsora.



Dulmina tündérkonyhájában rakott kelt készített nagyon másképp. Se hús, se húspótló, van benne viszont rizs (többféle) és narancsos-mustáros öntet. Az összeállítás sem hagyományos, a káposzta cikkekben kerül a pataki tálba, így később csinosan tálalható. Dulmina rajong az egytálételekért, érdemes blogján szétnézni ezügyben!







Biobrigi káposztás rizses egytálételt készített. Eredetileg töltött káposzta lehetett, egyesek szerint inkább sült paradicsomos káposztafőzelék, de erdélyi szálakra is visszavezethető a szerzője által izének titulált ízletes étel. Barna rizs, káposzta, paradicsomlé és füstölt tofu képzi a gerincét, fogyaszthatunk mellé kenyeret és joghurttal is meglocsolgathatjuk.


A bratwurst egy német, helyi kolbászféleség, melyet jelenleg még általában savanyúkáposztával, krumplisalátával, vagy mustárral és zsemlével fogyasztanak. A Kísérleti konyhának köszönhetően azonban már a csőben sült káposztás bratwurst is hozzáférhető, igaz, egyelőre csak a magyarajkúak számára. Tejszínes, fűszeres öntetben sül az alma, a krumpli, a káposzta és a kolbász, tessék szabadalmaztatni.





1 megjegyzés:

chilii írta...

a recepteket elnézve csak azt mondhatom, hogy számomra ez minden idők leghasznosabb VKF gyűjteménye! köszönöm!!!