2008. november 2., vasárnap

Vöröslencseleves rizzsel - VKF20


Hűvösebb napokhoz illő, őszre, télre való ez a VKF újabb, Cserke által kihirdetett fordulójára készült libanoni recept. Kiválóan melegít, egyszerű elkészíteni, ráadásul olyan hozzávalók kellenek hozzá, amik általában megtalálhatók a spájzban. Az eredeti recept csirkehúslevest használ hozzá, én inkább a vegán verzió felé hajlottam, zöldséglevest használtam. Zöldségesen kiváló, de ha valaki a húsos változatot szeretné kipróbálni, igazi otthon főtt leves híján (bár ilyen háztartás nyilván nem létezik) ekkora adaghoz 1 leveskockát használjon, így ajánlja a recept. A csípős ízek kedvelői tegyenek bele kevés őrölt chilit vagy chilipelyhet, ezt viszont én ajánlom, igen kellemes.
A leves mellé kínáljunk háromszögekre vágott, szétnyitott, olívaolajjal megkent, majd megpirított pitát.

Hozzávalók (3 személyre):

1 nagy hagyma
1 ek extra szűz olívaolaj
8 dl zöldségalaplé (vagy csirkehúsleves)
10 dkg vöröslencse
5 dkg rizottórizs
frissen őrölt bors
1 tk őrölt koriander
1/2-1 tk őrölt római kömény
1 citrom

A hagymát karikákra vágjuk és az olívaolajon fedő alatt, kis lángon, időnként megkeverve puhára pároljuk. A lángot nagyobbra vesszük, és a hagymát folyamatosan kevergetve megpirítjuk. Papírtörlőre szedjük, félretesszük.
A zöldséglevet felforraljuk, beletesszük a rizst és a vöröslencsét, a koriandert, borsozzuk, és 35-40 percig főzzük, amíg a rizs és a lencse szétfő. Ha szükséges megsózzuk, ha túl sűrűnek találnánk, kevés vizet is adhatunk hozzá.
Tányérokba merjük, a tetejét római köménnyel megszórjuk, kevés citromlevet facsarunk bele, majd a sült hagymát is rátesszük.

Nincsenek megjegyzések: