2008. november 13., csütörtök

Banános sütemény (tejmentes)

Nem rajongok a banános süteményekért, mégis kikerülhetetlenek, időről időre előfordul, hogy a túlérőfélben lévő gyümölcsöket fel kell dolgozni valahogy. Számtalan recepttel próbálkoztam már az idők során, valahogy egyik sem aratott igazán nagy sikert nálunk. Most végre sikerült megtalálni az igazit, a megoldás régóta a közelben volt, mégsem bukkantam rá. A nélkülözhetetlen vegeteráriánus könyv receptjét alakítottam tejmentesre. Az eredeti receptben a tortán egy vajas-kókuszos bevonat is van, ezt inkább kihagytam, margarinnal nem lett volna az igazi. Meglepően gyorsan elfogyott, kép nem is készült róla.

Hozzávalók (egy 23 cm átmérőjű tortaformához):

12 dkg tejmentes margarin (pl. LIGA)
8 dkg cukor
2 tojás
1 tk vaníliakivonat
5 kicsi érett banán
1 tk szódabikarbóna
1,2 dl rizstej (vagy víz)
10 dk teljeskiörlésű liszt
15 dkg sima liszt
10 dkg kandírozott eper

A margarint a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat is. Belekeverjük a banánt és a vaníliakivonatot. Összekeverjük a kétféle lisztet a szódabikarbónával, és a rizstejjel együtt banános keverékhez adjuk. Alaposan elkeverjük.
Az epret kis darabokra vágjuk, a masszához adjuk, elkeverjük. A masszát kivajazott formába öntjük és 180 fokon (légkeverésen 170) egy órát sütjük. Tíz percet pihenni hagyjuk, majd rácsra borítva hűlni hagyjuk.

Ha valaki a bevonatot is szeretné elkészíteni:

12 dkg vaj
9 dkg porcukor
1 ek citromlé
1,5 dkg kókuszpehely, pirítva

A vajat, citromlevet és porcukrot habosra keverjük. A kihűlt süteményre kenjük, majd rászórjuk a kókuszpelyhet.