2008. október 14., kedd

Padlizsános piláf - GBT4*

Hétvégén újabb gasztroblogger találkozóra került sor, ha jól számolom, ez volt a negyedik. Doktor Pepper szervezte, és frissiben meg is írta, tőle el lehet jutni a résztvevőkhöz, és jobbnál jobb receptjeikhez. Örültem a régi ismerősöknek is, és sikerült új kolleginákat is megismerni. Remélem, dokit újra elkapja majd a láz, és újabb összejövetelt szervez.

A
Claudia Roden népszerűsítésére szolgáló misszió jegyében török padlizsános piláfot készítettem Arabesque című könyvéből. Megkedveltetésére egyéb eszközöket is bevetek, a szakácskönyvcserebere keretében is terjesztem. Rajtam nem múlik, ideje, hogy a kiadók is felfedezzék, bár nincs híres tévéműsora, mint egyeseknek.

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg padlizsán
extra szűz olívaolaj
1 közepes hagyma, apróra vágva
3 ek fenyőmag
20 dkg rizs (ha van, hosszú szemű)
2 közepes paradicsom, meghámozva, darabokra vágva
1 1/2 cukor
2 ek mazsola
frissen őrölt feketebors
1 tk fahéj
1/2 tk szegfűbors

A padlizsánt meghámozzuk és 2,5 cm-es kockákra vágjuk. A kockákat tepsire tesszük, megsózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, és beleforgatjuk az olajba. 260 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, vagy amíg megpuhul és kissé megpirul.
A hagymát 2 ek olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fenyőmagot, és kevergetve addig pirítjuk, míg kissé megbarnul. Hozzáadjuk a rizst is, összekeverjük, beletesszük a paradicsomot és a cukrot is, fedő alatt 5 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a mazsolát, ráöntünk 3,5 dl forró vizet, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fahéjat és a szegfűborsot is, jól elkeverjük. Kis lángon fedő alatt puhára főzzük. Amikor kész, 4-5 evőkanál olívaolajat keverünk bele, és óvatosan beleforgatjuk a padlizsánt. Hidegen tálaljuk.

(C.R a végén 4 ek apróra vágott kaprot is ad hozzá, nekem az nem volt itthon)

*
Persze lehet, hogy most már inkább GBTBp 4-nek kellene nevezni.

1 megjegyzés:

Grenadine írta...

megkedveltetésére egyéb kiváló eszközt is bevetettél, azt hogy igen finom volt :)